Poniższy przepis jest na małą tartę.
W zupełności wystarczy dla dwóch osób :-) Piekłam ją w naczyniu
żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się
do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki.
Składniki na ciasto:
- 100g masła
- szklanka mąki
- jajko
- łyżka śmietany
- sól
Składniki na farsz:
- 1 duży brokuł
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- pierś z kurczaka (około 250g)
- 100ml śmietany
- jajko
- łyżka oleju
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Ciasto na tartę.
Do miski przesypać
mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, łyżkę śmietany i 1
jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto najlepiej wałkuje się
pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej
mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm
folii, położyć na nią spłaszczone ciasto i na górę znowu
folię. Za pierwszym razem bałam się, że folia się poskleja i nie
będę mogła rozwałkować ciasta. Tak się jednak nie stało.
Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie
warto zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się
podnieść podczas pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do
zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego
piekarnika na 180˚C i pieczemy 15 minut.
Farsz.
Brokuła rozdzielamy na mniejsze
części i gotujemy do 10 minut w wrzącej osolonej wodzie. Nie może
się rozgotować. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę.
Kiedy ładnie się zarumieni dodać posiekany czosnek. Czosnku nie
powinniśmy smażyć zbyt długo gdyż bardzo szybko się przypala i
staje się gorzki. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową i chwilę
podsmażamy. Pierś z kurczaka przemywamy pod zimną wodą i kroimy w
drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. W misce mieszamy jajko z
śmietaną i odrobiną soli. Dodajemy wszystkie podsmażone składniki
oraz brokuły i dokładnie mieszamy. Przekładamy do upieczonej formy
i zapiekamy jeszcze około 15 minut w 180ºC.
bardzo apetycznie u Ciebie, tarta to moje smaki w jednym miejscu - pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozwól że się rozgoszczę na dłużej :) Pozdrawiam!
Tarty z brokułami jeszcze nie jadłam, ale jutro na pewno zjem
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto i brokuły, na ciepło , na zimno ... pycha
OdpowiedzUsuń