wtorek, 29 lipca 2014

Tarta z brokułami i kurczakiem

Poniższy przepis jest na małą tartę. W zupełności wystarczy dla dwóch osób :-)  Piekłam ją w naczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki.


Składniki na ciasto:

  • 100g masła
  • szklanka mąki
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • sól

Składniki na farsz:

  • 1 duży brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • pierś z kurczaka (około 250g)
  • 100ml śmietany
  • jajko
  • łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Ciasto na tartę. 


Do miski przesypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, łyżkę śmietany i 1 jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto najlepiej wałkuje się pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm folii, położyć na nią spłaszczone ciasto i na górę znowu folię. Za pierwszym razem bałam się, że folia się poskleja i nie będę mogła rozwałkować ciasta. Tak się jednak nie stało. Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie warto zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się podnieść podczas pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy 15 minut.


Farsz.


Brokuła rozdzielamy na mniejsze części i gotujemy do 10 minut w wrzącej osolonej wodzie. Nie może się rozgotować. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodać posiekany czosnek. Czosnku nie powinniśmy smażyć zbyt długo gdyż bardzo szybko się przypala i staje się gorzki. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową i chwilę podsmażamy. Pierś z kurczaka przemywamy pod zimną wodą i kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. W misce mieszamy jajko z śmietaną i odrobiną soli. Dodajemy wszystkie podsmażone składniki oraz brokuły i dokładnie mieszamy. Przekładamy do upieczonej formy i zapiekamy jeszcze około 15 minut w 180ºC.




3 komentarze:

  1. bardzo apetycznie u Ciebie, tarta to moje smaki w jednym miejscu - pysznie :)
    Pozwól że się rozgoszczę na dłużej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarty z brokułami jeszcze nie jadłam, ale jutro na pewno zjem

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne ciasto i brokuły, na ciepło , na zimno ... pycha

    OdpowiedzUsuń