Uwielbiam pikantne potrawy, oczywiście
bez przesady. Jednak uważam, że bakłażan musi być solidnie
potraktowany przyprawami. Czosnek, imbir, kardamon, chili niech się
sypią:-)
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 300g piersi z kurczaka
- pół szklanki ryżu
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, imbir
Sposób przygotowania:
Bakłażana przeciąć wzdłuż,
posypać solą, pieprzem i natrzeć olejem. Ryż ugotować. Wsadzić
do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, czosnek,
chili oraz imbir. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na
patelni razem z cebulą. Bakłażany wyjąć z piekarnika i łyżką
wydrążyć miękki upieczony środek. Wymieszać razem z ryżem oraz
z kurczakiem i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem. Bakłażanowe
skórki wypełnić nadzieniem i zapiekać jeszcze około 15 minut.
prawdziwe letnie danie, poproszę o przepis na bakłażany z mozzarellą, kiedyś jadłam je przyrządzone przez Ciebie, były wyśmienite.... i na wakacje zbieram Dom duchów z główną bohaterka, która z bakłażanami miała się różnie nie lu iła ich a potem uwielbiała.
OdpowiedzUsuńSuper przepis na takiego faszerowanego bakłażana i chili jak najbardziej;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com/
Super!!! Już wiem co będę robiła na sobotni obiadek :)
OdpowiedzUsuń