piątek, 11 lipca 2014

Bakłażan faszerowany

Uwielbiam pikantne potrawy, oczywiście bez przesady. Jednak uważam, że bakłażan musi być solidnie potraktowany przyprawami. Czosnek, imbir, kardamon, chili niech się sypią:-)


Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g piersi z kurczaka
  • pół szklanki ryżu
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, imbir

Sposób przygotowania:



Bakłażana przeciąć wzdłuż, posypać solą, pieprzem i natrzeć olejem. Ryż ugotować. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, czosnek, chili oraz imbir. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni razem z cebulą. Bakłażany wyjąć z piekarnika i łyżką wydrążyć miękki upieczony środek. Wymieszać razem z ryżem oraz z kurczakiem i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem. Bakłażanowe skórki wypełnić nadzieniem i zapiekać jeszcze około 15 minut.




3 komentarze:

  1. prawdziwe letnie danie, poproszę o przepis na bakłażany z mozzarellą, kiedyś jadłam je przyrządzone przez Ciebie, były wyśmienite.... i na wakacje zbieram Dom duchów z główną bohaterka, która z bakłażanami miała się różnie nie lu iła ich a potem uwielbiała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na takiego faszerowanego bakłażana i chili jak najbardziej;)
    Zapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!!! Już wiem co będę robiła na sobotni obiadek :)

    OdpowiedzUsuń