Składniki:
- cukinia (3 duże sztuki)
- mięso mielone (500g)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- szklanka mleka
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć na łyżce oleju
razem z czosnkiem. Połowę dodać do mięsa mielonego, doprawić
solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Cukinię umyć i pokroić na
4 lub 5 kawałków. Delikatnie wydrążyć środek łyżeczką,
posolić i włożyć farsz mięsny do środka. Ułożyć w foremce do
pieczenia.
Na patelni na której wcześniej podsmażaliśmy cebulę
dorzucamy miąższ z cukinii i dusimy aż będzie miękka. W małym
garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę a następnie mleko i cały
czas energicznie mieszamy. Jak sos będzie za gęsty należy dodać
więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i gałką
muszkatołową. Do sosu dorzucamy podsmażoną cukinię i miksujemy
całość na gładką masę. Zalewamy cukinie wyłożone na naczyniu
żaroodpornym i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
jakie pyszności, może na kolacyjkę
OdpowiedzUsuń