niedziela, 18 października 2020

Jesienna zupa koperkowa z warzywami korzeniowymi. Idealna dla osób cierpiących na IBS, low FODMAP




Czy wy też chętniej jecie zupy w chłodne wieczory? Szczególnie w okresie jesienno zimowym? Mnie zawsze rozgrzewają i wprawiają w dobry nastrój. Ta koperkowa zupa z różnymi warzywami korzeniowymi jest nie tylko pyszna ale również prosta i szybka w przygotowaniu. Zawiera produkty o niskiej zawartości FODMAP.

Składniki na 8 porcji:
  • 1kg ziemniaków
  • 3 marchewki pomarańczowe 
  • 2 żółte marchewki (zamienne na zwykłe marchewki)
  • 2 fioletowe marchewki (zamienne na zwykłe marchewki)
  • 2 pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1,7l wody
  • sok oraz otarta skórka z cytryny
  • sól, pieprz, liście laurowe
Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę) obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i lekko podsmaż warzywa (dzięki temu zupa będzie miałą ładniejszy kolor) Zalej wodą, dodaj liście laurowe i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Wymieszaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz