wtorek, 6 października 2020

Krem z marchwi – super prosty przepis na pożywną zupę




Czasami jest tak, że już nic nie ma w lodówce, nie ma szans żeby pójść do sklepu, wtedy wykorzystuję to co mam. Cebula, czosnek i imbir, ziemniaki i marchewka to składniki które długo mogą przetrwać i zazwyczaj znajdę je w mojej kuchni. Dlatego zupa marchwiowa często jest dla mnie zupą resztkową. Można ją trochę stuningować dodając mleczko kokosowe, sok pomarańczowy lub pomidory, jednak zwykła marchwianka też od czasu do czasu dobrze smakuje.

Składniki na 4 porcje
  • 800g marchwi
  • 200g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • por
  • 1cm imbiru
  • papryka słodka, kozieradka, sól, pieprz
  • 50ml śmietany 30%
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Kiedy warzywa zmiękną dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę oraz ziemniaki. Zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw. Na koniec dopraw i dodaj śmietanę. Zmiksuj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz