Czasami jest tak, że już nic nie ma w
lodówce, nie ma szans żeby pójść do sklepu, wtedy wykorzystuję
to co mam. Cebula, czosnek i imbir, ziemniaki i marchewka to
składniki które długo mogą przetrwać i zazwyczaj znajdę je w
mojej kuchni. Dlatego zupa marchwiowa często jest dla mnie zupą
resztkową. Można ją trochę stuningować dodając mleczko
kokosowe, sok pomarańczowy lub pomidory, jednak zwykła marchwianka też od czasu do czasu dobrze smakuje.
Składniki
na 4 porcje
- 800g marchwi
- 200g ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- por
- 1cm imbiru
- papryka słodka, kozieradka, sól, pieprz
- 50ml śmietany 30%
- łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Sposób
przygotowania:
Na
oleju podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Kiedy
warzywa zmiękną dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę
oraz ziemniaki. Zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw. Na koniec
dopraw i dodaj śmietanę. Zmiksuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz