poniedziałek, 6 lipca 2020

Krem z batatów i soczewicy oraz cynamonu. Pełnowartościowy pyszny i w dodatku wegański




Super prosty w przygotowaniu krem. Może stanowić pełnowartościowy posiłek, co jest bardzo przydatne dla wegan. Moim domownikom bardzo smakowała. Dzieci zjadły sam krem a dorośli razem z jarmużem aby wzbogacić trochę teksturę.

Składniki:
  • 2 duże bataty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • 200ml mleka kokosowego light
  • cynamon, sól, pieprz, kurkuma

Dodatkowo jarmuż

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z soczewicą i zalej wodą tak by woda była ponad warzywa na około 4 cm. Gotuj około 30 minut aż warzywa będą miękkie a soczewica napęcznieje. Dodaj pozostałe przyprawy oraz mleczko kokosowe. Zmiksuj. Podawaj z podsmażonym na oliwie jarmużem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz