Super prosty w
przygotowaniu krem. Może stanowić pełnowartościowy posiłek, co
jest bardzo przydatne dla wegan. Moim domownikom bardzo smakowała.
Dzieci zjadły sam krem a dorośli razem z jarmużem aby wzbogacić
trochę teksturę.
Składniki:
- 2 duże bataty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- łyżka oliwy z oliwek
- szklanka soczewicy czerwonej
- 200ml mleka kokosowego light
- cynamon, sól, pieprz, kurkuma
Dodatkowo jarmuż
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmaż
posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Ziemniaki i marchew obierz i
pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z soczewicą i zalej wodą
tak by woda była ponad warzywa na około 4 cm. Gotuj około 30 minut
aż warzywa będą miękkie a soczewica napęcznieje. Dodaj pozostałe
przyprawy oraz mleczko kokosowe. Zmiksuj. Podawaj z podsmażonym na
oliwie jarmużem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz