.
Przedstawiam pomysł na
danie główne z rybą oraz krewetkami. Dodatkowo pełne warzyw i
proste w przygotowaniu – wystarczy tylko jeden garnek. Doprawione
wedle uznania może pod pasować nawet najmniejszym smakoszom.
Składniki:
- 500g łososia
- 200g krewetek (ja użyłam już obranych i podgotowanych)
- puszka cieciorki (240g)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 cm imbiru
- pęczek szczypiorku
- kozieradka, kmin rzymski, kolendra, kardamon, kurkuma, sól, pieprz
- 200g fasolki szparagowej zielonej
- 150g groszku cukrowego
- 400 mleczka kokosowego light (puszka)
- łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo ryż (gotowany z
kurkumą i kardamonem) oraz papadoms
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż w
kolejności posiekaną cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir
następnie przyprawy oraz szczypiorek. Zalej wodą (tak aby zakryć
warzywa) i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zalej mlekiem kokosowym
i zmiksuj. Do gotującego się sosu wrzuć kawałki łososia,
krewetki, cieciorkę oraz zielone warzywa – fasolkę i groszek.
Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 15 minut. Podawaj z ulubionymi
dodatkami np. kuskusem, ryżem, papadoms czy chlebkiem naan.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń