czwartek, 30 lipca 2020

Zielone curry z łososiem, krewetkami oraz cieciorką – oryginalne danie jednogarnkowe z rybą


.

Przedstawiam pomysł na danie główne z rybą oraz krewetkami. Dodatkowo pełne warzyw i proste w przygotowaniu – wystarczy tylko jeden garnek. Doprawione wedle uznania może pod pasować nawet najmniejszym smakoszom.

Składniki:
  • 500g łososia
  • 200g krewetek (ja użyłam już obranych i podgotowanych)
  • puszka cieciorki (240g)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 cm imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • kozieradka, kmin rzymski, kolendra, kardamon, kurkuma, sól, pieprz
  • 200g fasolki szparagowej zielonej
  • 150g groszku cukrowego
  • 400 mleczka kokosowego light (puszka)
  • łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo ryż (gotowany z kurkumą i kardamonem) oraz papadoms

Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż w kolejności posiekaną cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir następnie przyprawy oraz szczypiorek. Zalej wodą (tak aby zakryć warzywa) i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zalej mlekiem kokosowym i zmiksuj. Do gotującego się sosu wrzuć kawałki łososia, krewetki, cieciorkę oraz zielone warzywa – fasolkę i groszek. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kuskusem, ryżem, papadoms czy chlebkiem naan.







1 komentarz: