Te placuszki to wariacja
na temat zwykłych placków ziemniaczanych. Placuszki możemy
przygotować z różnych warzyw np. z marchewki, kalafiora, słodkich
ziemniaków. Niestety żeby były chrupiące smażymy je na dużej
ilości oleju a warzywa te dużo go absorbują. Czyli ze zdrowego,
niskokalorycznego warzywa tworzymy tłusty wysokokaloryczny posiłek.
Poniżej przedstawiam opcje na placuszki smażone bez tłuszczu,
smakują zarówno dobrze na ciepło jak i na zimno.
Składniki na 2 porcje:
- 3 małe cukinie
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek mąki z niskiego przemiału
- 2 łyżki parmezanu (drobno tartego)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
+ do podania jogurt grecki
lub serek wiejski, rzodkiewka
Sposób przygotowania:
Cukinię, cebulę i
czosnek zetrzyj na tarce. Posól, wymieszaj i odstaw najlepiej na
sitku by odsączyć nadmiar wody. Po 10 minutach ręcznie wyciśnij
nadmiar wody. Przełóż do miski i wymieszaj z mąką, sezamem i
przyprawami. Smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Około 4
minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem greckim lub serkiem
wiejskim oraz posiekaną rzodkiewką. Smakują dobrze na ciepło i na
zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz