czwartek, 16 lipca 2020

Placuszki z cukinii – smażone bez tłuszczu




Te placuszki to wariacja na temat zwykłych placków ziemniaczanych. Placuszki możemy przygotować z różnych warzyw np. z marchewki, kalafiora, słodkich ziemniaków. Niestety żeby były chrupiące smażymy je na dużej ilości oleju a warzywa te dużo go absorbują. Czyli ze zdrowego, niskokalorycznego warzywa tworzymy tłusty wysokokaloryczny posiłek. Poniżej przedstawiam opcje na placuszki smażone bez tłuszczu, smakują zarówno dobrze na ciepło jak i na zimno.

Składniki na 2 porcje:
  • 3 małe cukinie
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek mąki z niskiego przemiału
  • 2 łyżki parmezanu (drobno tartego)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
+ do podania jogurt grecki lub serek wiejski, rzodkiewka

Sposób przygotowania:
Cukinię, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. Posól, wymieszaj i odstaw najlepiej na sitku by odsączyć nadmiar wody. Po 10 minutach ręcznie wyciśnij nadmiar wody. Przełóż do miski i wymieszaj z mąką, sezamem i przyprawami. Smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Około 4 minuty z każdej strony. Podawaj z jogurtem greckim lub serkiem wiejskim oraz posiekaną rzodkiewką. Smakują dobrze na ciepło i na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz