poniedziałek, 20 lipca 2020

Szczawiowa z jajkiem, czyli sezonowa zupa, która nie wszystkim przypada go gustu




Pamiętam jak z babcią chodziliśmy na działce i zbieraliśmy szczaw na polu. Później babcia robiła zupę szczawiową z ziemniakami, boczkiem, jajkiem oraz dużą ilością masła. Pychota. U mnie trochę odchudzona wersja ale cały czas smaczna. Kwaskowa więc nie każdemu może przypaść do gustu. Szczaw jest dość bogaty w witaminę A oraz C, jednak witamina C ginie w wysokiej temperaturze, więc jedzenie tej zupy by zwiększyć spożycie wit C nie ma sensu. Ponad to zawiera już w mniejszych ilościach wapń, potas, żelazo, magnez oraz cynk. Dużo też jest zamieszania wokół szczawianów (których nadmiar nie jest wskazany przy niektórych jednostkach chorobowych) jednak sporadyczne spożycie nie ma negatywnego wpływu na stan zdrowia.

Składniki:
  • 500g ziemniaków
  • duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • łyżka masła
  • 50ml śmietany 30%
  • 200g szczawiu
  • 4 jajka
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz seler naciowy. Jak zmiękną dodaj czosnek i jeszcze chwile podsmażaj. Zalej wodą lub bulionem (około 1,5l). Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz liście laurowe. Gotuj do miękkości ziemniaków. Szczaw posiekaj i dodaj kiedy warzywa będą miękkie. Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz