Chłodnik litewski to
chyba jedno z najbardziej zdrowych i pożywnych dań jakie mogę
sobie wyobrazić. Jest wiele wariacji tej zupy ja jednak często
sięgam po ten przepis ponieważ jest bardzo szybki. Czas
przygotowania tej potrawy to zazwyczaj 6 minut – tyle ile trwa
ugotowanie jajek na twardo (oczywiście jeżeli używacie już
ugotowanych buraków). Danie to zawiera jogurt i kefir – źródło
żywych kultur bakterii, wapnia oraz białka. Buraki, rzodkiewka,
zioła - źródło błonnika, folianów, potasu, żelaza, witaminy
C.
Składniki:
- 500g buraków już ugotowanych
- 250g rzodkiewki
- połowa ogórka zielonego
- ząbek czosnku
- 500ml kefiru
- 500ml jogurtu naturalnego
- mały pęczek szczypiorku
- koperek, sól, pieprz
+jajka do podania
Sposób przygotowania:
Na tarce o małych oczkach zetrzyj
rzodkiewkę, czosnek oraz ogórka. Posól i odstaw. W tym czasie
posiekaj zioła (koperek i szczypiorek) Buraczki zetrzyj na tarce o
grubych oczkach. Wymieszaj razem z jogurtem, kefirem a następnie z
pozostałymi składnikami. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz