poniedziałek, 29 czerwca 2020

Chłodnik litewski – ta zupa to samo zdrowie




Chłodnik litewski to chyba jedno z najbardziej zdrowych i pożywnych dań jakie mogę sobie wyobrazić. Jest wiele wariacji tej zupy ja jednak często sięgam po ten przepis ponieważ jest bardzo szybki. Czas przygotowania tej potrawy to zazwyczaj 6 minut – tyle ile trwa ugotowanie jajek na twardo (oczywiście jeżeli używacie już ugotowanych buraków). Danie to zawiera jogurt i kefir – źródło żywych kultur bakterii, wapnia oraz białka. Buraki, rzodkiewka, zioła - źródło błonnika, folianów, potasu, żelaza, witaminy C.

Składniki:
  • 500g buraków już ugotowanych
  • 250g rzodkiewki
  • połowa ogórka zielonego
  • ząbek czosnku
  • 500ml kefiru
  • 500ml jogurtu naturalnego
  • mały pęczek szczypiorku
  • koperek, sól, pieprz
+jajka do podania

Sposób przygotowania:
Na tarce o małych oczkach zetrzyj rzodkiewkę, czosnek oraz ogórka. Posól i odstaw. W tym czasie posiekaj zioła (koperek i szczypiorek) Buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj razem z jogurtem, kefirem a następnie z pozostałymi składnikami. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz