Czy wiecie że imbir może zmniejszyć
bolesność mięśni wywołanym wysiłkiem fizycznym? Badania (link) przeprowadzone w 2010r pośród 74 osób przyjmujących 2g imbiru
dziennie (surowego lub po obróbce termicznej) przez 11 dni
zmiejszało powysiłkowy ból mięśni. Uważa się, że w tych
działaniach pośredniczą właściwości przeciwzapalne imbiru. Więc
co możemy przygotować z tego imbiru, żeby nie jeść go na
surowo:-) Np pyszną rozgrzewającą zupę krem.
Składniki:
- mała dynia piżmowa
- 5 marchewek
- pietruszka
- cebula
- 3cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 3 liście laurowe
- 100ml mleka kokosowego
- sól, piperz, gałka muszkatołowa, cynamon
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż drobno posiekaną
cebulę, czosnek i imbir. Smaż aż cebula będzie miękka. Następnie
dodaj obrane i pokrojone warzywa. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i
gotuj warzywa do miękkości. Wyciągnij listki, dodaj przyprawy oraz
mleko kokosowe i zmiksuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz