czwartek, 12 marca 2020

Zupa ekspresowa z dyni, marchewki i imbiru.




Czy wiecie że imbir może zmniejszyć bolesność mięśni wywołanym wysiłkiem fizycznym? Badania (link) przeprowadzone w 2010r pośród 74 osób przyjmujących 2g imbiru dziennie (surowego lub po obróbce termicznej) przez 11 dni zmiejszało powysiłkowy ból mięśni. Uważa się, że w tych działaniach pośredniczą właściwości przeciwzapalne imbiru. Więc co możemy przygotować z tego imbiru, żeby nie jeść go na surowo:-) Np pyszną rozgrzewającą zupę krem.

Składniki:
  • mała dynia piżmowa
  • 5 marchewek
  • pietruszka
  • cebula
  • 3cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • 100ml mleka kokosowego
  • sól, piperz, gałka muszkatołowa, cynamon

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smaż aż cebula będzie miękka. Następnie dodaj obrane i pokrojone warzywa. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i gotuj warzywa do miękkości. Wyciągnij listki, dodaj przyprawy oraz mleko kokosowe i zmiksuj.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz