czwartek, 19 marca 2020

Madras curry, pyszne danie z piersi kurczaka.





Kurczak a szczególnie najchudsza jego część czyli piersi często króluje na naszych stołach. Nic dziwnego jest to mięso chude z niską zawartości tłuszczu, to źródło pełnowartoścowego białka oraz żródło witamin z grupy B, cynku magnezu i potasu. Niestety prez to że tak czesto przygotowywany może nam się znudzić. Dlatego proponuję aromatyczne i kremowe curry. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2cm imbiru
  • przyprawy do madras curry (mielona kolendra, kmin rzymski, łyżeczka musztardy, szczypta cynamonu, kardamon, chilli, pieprz)
  • 2 marchewki
  • 800g pomidorów z puszki
  • 400ml mleka kokosowego
  • 800g piersi z kurczaka
Dodatki:
  • ryż
  • chlebek naan
  • poppadoms

Sposób prygotowania:
Na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebule, czosnek oraz imbir. Duś do miękkości a następnie zalej pomidorami z puszki. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz przyprawy i gotuj około 20 minut. Zmiksuj dokładnie tak by powstało gęste puree. Dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec dodaj mleko kokosowe oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionymi dodatkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz