Kurczak a szczególnie najchudsza jego
część czyli piersi często króluje na naszych stołach. Nic
dziwnego jest to mięso chude z niską zawartości tłuszczu, to
źródło pełnowartoścowego białka oraz żródło witamin z grupy
B, cynku magnezu i potasu. Niestety prez to że tak czesto
przygotowywany może nam się znudzić. Dlatego proponuję
aromatyczne i kremowe curry. Smakuje zarówno dorosłym jak i
dzieciom.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2cm imbiru
- przyprawy do madras curry (mielona kolendra, kmin rzymski, łyżeczka musztardy, szczypta cynamonu, kardamon, chilli, pieprz)
- 2 marchewki
- 800g pomidorów z puszki
- 400ml mleka kokosowego
- 800g piersi z kurczaka
Dodatki:
- ryż
- chlebek naan
- poppadoms
Sposób prygotowania:
Na łyżce oleju podsmaż posiekaną
cebule, czosnek oraz imbir. Duś do miękkości a następnie zalej
pomidorami z puszki. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz przyprawy i
gotuj około 20 minut. Zmiksuj dokładnie tak by powstało gęste
puree. Dodaj kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Na
koniec dodaj mleko kokosowe oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Podawaj
z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz