poniedziałek, 23 marca 2020

Dietetyczny kapuśniak, tylko 250kcal na porcje




Zupy są dla mnie (szczególnie jako mamy) idealną opcją na ciepły obiad oraz porcję warzyw. Zazwyczaj przygotowuję trochę więcej (2l garnek) dzięki czemu oszczędzam mnóstwo czasu, starcza na 2 dni. Zupę przechowuję w lodówce a odgrzewam tylko potrzebną ilość dzięki czemu nie tracę na wartości odżywczej, np minimalizuję straty witaminy C (kapusta kiszona) Również warto rozważyć by nie gotować już kapuśniaku po dodaniu kapusty, wtedy straty tej witaminy oraz bakterii probiotycnych będzie najmniejsza. Dzisiaj przygotowałam dietetyczny kapuśniak (250kcal na porcje). Smak zależy od was – jeżeli lubicie bardziej pieprzne dodajcie więcej peprzu, jeżeli lubicie bardziej kwaśne – dodajcie dodatkowo sok z kapusty kiszonej.

Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • pietruszka
  • kawełek selera
  • 250g kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • udko z kurczaka
  • 3 liście laurowe, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulkę pociekaj w drobną kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i wrzuć ceublkę. Następnie dodaj posiekany czosnek. Podsmaż aż cebulka lekko się zarumieni i będzie miękka. Zalej wrzątkiem i włóż udko z kurczaka. Dodaj liście laurowe i gotuj około 30 minut. W tym czasie obierz i pokroj warzywa w kostkę. Kapuste kiszoną odsącz s soku lub zostaw jeżeli lubisz bardzo kwaśną zupę. Zbierz szumowiny a następnie wrzuć warzywa. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie (około 15 minut). Na koniec dodaj kapustę (czasem warto posiekać kapustę, gdyż kawałki mog być duże lub długie) i dopraw do smaku. Nie musisz już dłużej gotować. Gotowe, smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz