Zupy są dla mnie (szczególnie jako
mamy) idealną opcją na ciepły obiad oraz porcję warzyw. Zazwyczaj
przygotowuję trochę więcej (2l garnek) dzięki czemu oszczędzam
mnóstwo czasu, starcza na 2 dni. Zupę przechowuję w lodówce a
odgrzewam tylko potrzebną ilość dzięki czemu nie tracę na
wartości odżywczej, np minimalizuję straty witaminy C (kapusta
kiszona) Również warto rozważyć by nie gotować już kapuśniaku
po dodaniu kapusty, wtedy straty tej witaminy oraz bakterii
probiotycnych będzie najmniejsza. Dzisiaj przygotowałam dietetyczny
kapuśniak (250kcal na porcje). Smak zależy od was – jeżeli
lubicie bardziej pieprzne dodajcie więcej peprzu, jeżeli lubicie
bardziej kwaśne – dodajcie dodatkowo sok z kapusty kiszonej.
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 małe marchewki
- pietruszka
- kawełek selera
- 250g kapusty kiszonej
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- udko z kurczaka
- 3 liście laurowe, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulkę pociekaj w drobną kostkę. W
średniej wielkości garnku rozgrzej olej i wrzuć ceublkę.
Następnie dodaj posiekany czosnek. Podsmaż aż cebulka lekko się
zarumieni i będzie miękka. Zalej wrzątkiem i włóż udko z
kurczaka. Dodaj liście laurowe i gotuj około 30 minut. W tym czasie
obierz i pokroj warzywa w kostkę. Kapuste kiszoną odsącz s soku
lub zostaw jeżeli lubisz bardzo kwaśną zupę. Zbierz szumowiny a
następnie wrzuć warzywa. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie (około
15 minut). Na koniec dodaj kapustę (czasem warto posiekać kapustę,
gdyż kawałki mog być duże lub długie) i dopraw do smaku. Nie
musisz już dłużej gotować. Gotowe, smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz