Cynamonowa,
migdałowa owsianka z brzoskwinią, zapieczona może być idealną
alternatywą do ciasta w trakcie weekendu lub szybkim śniadaniem w
ciągu tygodnia. Zawiera soczyste i słodkie brzoskwinie oraz
migdały, które nadają chrupkości.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka mielonych migdałów lub płatków migdałowych
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- jajko
- 100ml miodu
- łyżka masła
- ekstrakt z wanilii
- 3 duże brzoskwinie
Sposób przygotowania:
płatki
owsiane wymieszaj z mlekiem, miodem, cynamonem oraz solą. Całość
podgrzej w garnku lub w mikrofalówce (tak by płatki lekko
napęczniały. Brzoskwinie pokrój w plasterki. Część przeznacz na
dekoracje. Owsiankę wymieszaj z brzoskwiniami, masłem, wanilią,
sodą oczyszczoną, jajkiem i mąką. Przełóż do blaszki do
pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch ułóż pozostałą
brzoskwinię. Posyp płatkami migdałowymi lub mielonymi migdałami i
zapiecz – 180ºC przez
40 minut aż wierzch się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz