środa, 7 listopada 2018

Zapiekana owsianka z migdałami oraz brzoskwinią. Zdrowsza alternatywa ciasta.



Cynamonowa, migdałowa owsianka z brzoskwinią, zapieczona może być idealną alternatywą do ciasta w trakcie weekendu lub szybkim śniadaniem w ciągu tygodnia. Zawiera soczyste i słodkie brzoskwinie oraz migdały, które nadają chrupkości.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka mielonych migdałów lub płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • jajko
  • 100ml miodu
  • łyżka masła
  • ekstrakt z wanilii
  • 3 duże brzoskwinie

Sposób przygotowania:

płatki owsiane wymieszaj z mlekiem, miodem, cynamonem oraz solą. Całość podgrzej w garnku lub w mikrofalówce (tak by płatki lekko napęczniały. Brzoskwinie pokrój w plasterki. Część przeznacz na dekoracje. Owsiankę wymieszaj z brzoskwiniami, masłem, wanilią, sodą oczyszczoną, jajkiem i mąką. Przełóż do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch ułóż pozostałą brzoskwinię. Posyp płatkami migdałowymi lub mielonymi migdałami i zapiecz – 180ºC przez 40 minut aż wierzch się zarumieni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz