Przygotowanie
tego dania zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. W zależności
jakiego makaronu używamy (ja użyłam taeschle) czas przygotowania
może się różnić. Im grubszy makaron tym potrzebujemy więcej
czasu na to by się ugotował. Ważne by makaron był dobrej jakości,
wtedy mamy połowę sukcesu. Do mojego makaronu przygotowałam sos z
karmelizowanej cebuli, czosnku, szynki oraz szpinaku. Całość
zwieńczył kremowy ser mascarpone.
Składniki:
- 500g makaronu (ja użyłam makaronu TAESCHLE)
- 100g szpinaku
- 200g serka mascarpone
- 100g chudej szynki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- mieszanka sałat
Sposób
przygotowania:
Makaron
ugotuj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na
łyżeczce oliwy z oliwek wolno podsmażaj cebulę a kiedy będzie
miękka dodaj czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w paseczki szynkę
oraz szpinak. Chwile podsmażaj aż szpinak zmniejszy wsoją
objętość. Dodaj mascarpone i wymieszaj. Odcedzony makaron dodaj do
sosu. Wymieszaj. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj z
mieszanką sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz