Bakłażan,
cukinia, cebula oraz czerwona papryka – wszystko skropione oliwą z
oliwek oraz doprawione ziołami. Potrawa bardzo aromatyczna. Idealna
jako dodatek do dań głównych lub np. niedzielnej pieczeni. Zawiera
mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnika. Jest również
niskokaloryczna co może pomóc osobom na diecie odchudzającej.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- cebula czerwona
- papryka czerwona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła (oregano, bazylia, tymianek)
- sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
Bakłażana,
cukinię pokrój w plastry. Cebulę pokrój w bardzo cienkie plastry.
Paprykę czerwoną posiekaj w drobną kostkę. Bakłażana i cukinię
wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz ziołami.
Przekładaj kolejno bakłażan – cukinia – cebula aż do
wykończenia składników. Na koniec posyp posiekaną papryką.
Zapiecz w piekarniku 180ºC
przez godzinę
Zapiekanka wygląda obłędnie. Myślę, że taka zapiekanka zasmakuje nawet mojej nie wege rodzinie! :)
OdpowiedzUsuń