Curry
z kalafiorem to wspaniała opcja dla wegetarian lub wegan. Oczywiście
może również stanowić posiłek dla nie-wegetarian. Jest
niskokaloryczne, naładowane mnóstwem przypraw. Bardzo aromatyczne i
pełne smaku. Można podawać z brązowym ryżem, kus kusem lub
chlebkiem naan.
Składniki:
- duży kalafior lub 2 mniejsze
- kolendra
- duża cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- por
- marchewka
- przyprawy: mielony kminek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra / chilli, cynamon, kurkuma, imbir, musztarda sól, pieprz
- 800ml pomidorów z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100ml mleka kokosowego
- 3 łyżki śmietanki kokosowej
Sposób przygotowania:
Kalafiora
lekko podgotuj. Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę
oraz por. Następnie dodaj posiekany czosnek i jeszcze chwilę
podsmażaj. Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, wymieszaj
i zalej pomidorami. Gotuj około godziny. Dodaj wszystkie przyprawy,
koncentrat pomidorowy oraz mleko kokosowe. Wszystko zmiksuj.
Wymieszaj z kalafiorem. Podawaj polany śmietanką kokosową oraz
posypany posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz