czwartek, 8 listopada 2018

Kalafiorowe curry – nie dość że niskokaloryczne to jeszcze wyjątkowo smaczne.



Curry z kalafiorem to wspaniała opcja dla wegetarian lub wegan. Oczywiście może również stanowić posiłek dla nie-wegetarian. Jest niskokaloryczne, naładowane mnóstwem przypraw. Bardzo aromatyczne i pełne smaku. Można podawać z brązowym ryżem, kus kusem lub chlebkiem naan.


Składniki:

  • duży kalafior lub 2 mniejsze
  • kolendra
  • duża cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • por
  • marchewka
  • przyprawy: mielony kminek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra / chilli, cynamon, kurkuma, imbir, musztarda sól, pieprz
  • 800ml pomidorów z puszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej

Sposób przygotowania:

Kalafiora lekko podgotuj. Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz por. Następnie dodaj posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj. Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, wymieszaj i zalej pomidorami. Gotuj około godziny. Dodaj wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz mleko kokosowe. Wszystko zmiksuj. Wymieszaj z kalafiorem. Podawaj polany śmietanką kokosową oraz posypany posiekaną kolendrą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz