Kwiaty
dyni są jadalne i często można je spotkać w kuchni włoskiej. U
mnie nadziewane ricottą, rozmarynem z nutą gałki muszkatołowej.
Spód do quichu przygotowałam tradycyjny jednak by stworzyć
zdrowszą wersję możecie użyć mąki pełnoziarnistej.
Składniki
na spód:
- 100g masła
- 200g mąki
- żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki
na farsz:
- 8 kwiatów dyni
- 4 łyżki ricotty
- rozmaryn, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 3 jajka
- 200ml mleka pełnotłustego
Sposób
przygotowania:
Spód
do quichu: Mąkę zagnieć z masłem, wodą oraz żółtkiem.
Rozwałkuj i wyłóż do foremki do pieczenia ( u mnie dość mała
bo 20cm). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie
podpiecz w piekarniku 20 minut 180ºC.
Ricottę
wymieszaj z posiekanym rozmarynem, gałką, solą i pieprzem.
Nadziewaj kwiaty dyni przygotowanym serkiem. Ułóż na podpieczonym
spodzie. Zalej mieszaniną jaj z mlekiem, solą i pieprzem. Piecz
kolejne 30 minut aż jajka się zetną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz