poniedziałek, 23 lipca 2018

Quiche z nadziewanymi kwiatami dyni.



Kwiaty dyni są jadalne i często można je spotkać w kuchni włoskiej. U mnie nadziewane ricottą, rozmarynem z nutą gałki muszkatołowej. Spód do quichu przygotowałam tradycyjny jednak by stworzyć zdrowszą wersję możecie użyć mąki pełnoziarnistej.

Składniki na spód:
  • 100g masła
  • 200g mąki
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:
  • 8 kwiatów dyni
  • 4 łyżki ricotty
  • rozmaryn, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 jajka
  • 200ml mleka pełnotłustego

Sposób przygotowania:

Spód do quichu: Mąkę zagnieć z masłem, wodą oraz żółtkiem. Rozwałkuj i wyłóż do foremki do pieczenia ( u mnie dość mała bo 20cm). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie podpiecz w piekarniku 20 minut 180ºC.
Ricottę wymieszaj z posiekanym rozmarynem, gałką, solą i pieprzem. Nadziewaj kwiaty dyni przygotowanym serkiem. Ułóż na podpieczonym spodzie. Zalej mieszaniną jaj z mlekiem, solą i pieprzem. Piecz kolejne 30 minut aż jajka się zetną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz