Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak by gotować go na wolnym ogniu dość długo – około 2h wtedy jest najlepszy!!!
Składniki:
- 600g pomidorów
- 200g soczewicy brązowej (ja użyłam z puszki)
- 100g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- oregano
- łyżeczka cukru, sól, pieprz
- 100g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- makaron bezjajeczny do podania ( u mnie spaghetti)
Sposób
przygotowania:
Na
oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie
czosnek. Dodaj posiekane (lub starce na tarce o grubych oczkach)
pieczarki i jeszcze chwile podsmażaj. Dodaj posiekany pomidory i
gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaj koncentrat
pomidorowy, przyprawy oraz soczewicę. Gotuj wszystko jeszcze 10
minut. Podawaj z ulubionym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz