wtorek, 17 lipca 2018

Mus rabarbarowy – pyszny przepis z wykorzystaniem rabarbaru



Kocham rabarbar. Uwielbiam to że jest kwaskowaty. Bardzo często wykorzystuję go do przygotowania śniadania np. dodaje do owsianki lub pudding chia, zrobiłam również lody z dodatkiem rabarbaru. Mus rabarbarowy jest troszkę trudniejszy do wykonania ale może zachwycić Twoich gości.

Składniki na 2 porcje:
  • 100g rabarbaru
  • 25ml
  • łyżka miodu
  • 3 białka
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka stewii lub ksylitolu
Sposób przygotowania:

Rabarbar posiekaj i wrzuć do garnka razem z wodą oraz miodem i gotuj aż do momentu kiedy zacznie się rozpadać. Żelatynę zamocz w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje. Następnie wymieszaj z połową jeszcze ciepłego rabarbaru.
Białka ubij na sztywno dodając stopniowo stewię. Kiedy białka będą sztywne wymieszaj z rabarbarem połączonym z żelatyną. Przełóż do ozdobnych naczyń lub szklanek. Na górę ułóż pozostały rabarbar.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz