Kocham
rabarbar. Uwielbiam to że jest kwaskowaty. Bardzo często
wykorzystuję go do przygotowania śniadania np. dodaje do owsianki
lub pudding chia, zrobiłam również lody z dodatkiem rabarbaru. Mus
rabarbarowy jest troszkę trudniejszy do wykonania ale może
zachwycić Twoich gości.
Składniki
na 2 porcje:
- 100g rabarbaru
- 25ml
- łyżka miodu
- 3 białka
- łyżeczka żelatyny
- łyżka stewii lub ksylitolu
Sposób
przygotowania:
Rabarbar
posiekaj i wrzuć do garnka razem z wodą oraz miodem i gotuj aż do
momentu kiedy zacznie się rozpadać. Żelatynę zamocz w zimnej
wodzie i poczekaj aż napęcznieje. Następnie wymieszaj z połową
jeszcze ciepłego rabarbaru.
Białka
ubij na sztywno dodając stopniowo stewię. Kiedy białka będą
sztywne wymieszaj z rabarbarem połączonym z żelatyną. Przełóż
do ozdobnych naczyń lub szklanek. Na górę ułóż pozostały
rabarbar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz