sobota, 14 lipca 2018

Mix wegetariański – pełnowartościowy posiłek z wykorzystaniem wielu warzyw.



Różne techniki przygotowania, z wykorzystaniem wielu warzyw. Znajdziecie tu kapustę czerwoną, pomidory, cukinię. Całość moim zdaniem prezentuje się bosko no i nie ma szans na nudę.

Wszystkie składniki na 2 porcje:

Składniki na cieciorkę w sosie pomidorowym:
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 200g cieciorki z puszki
  • 200g pomidorów z puszki
  • połowa czerwonej cebuli
  • oregano, sól, pieprz, papryka słodka
Składniki na cukinię:
  • 3 małe cukinie
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 200ml jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny
Dodatkowo:
  • ser żółty
  • hummus
  • nasiona chia lub siemie lniane
  • ryż brązowy
Sposób przygotowania:

Na oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj przyprawy a następnie cieciorkę.

W czasie przygotowania sosu pomidorowego, pokrój cukinię w plasterki. Posól, popieprz i odstaw na 5 minut. Następnie podsmaż na oleju aż zmięknie.

Ryż ugotuj

Kapustę zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub posiekaj. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj z jogurtem.

Do miseczki nałóż ryż, cukinię, cieciorkę w sosie pomidorowym oraz surówkę. Na wierzch posyp serem, nałóż hummus i posyp nasionami chia lub siemieniem lnianym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz