Różne
techniki przygotowania, z wykorzystaniem wielu warzyw. Znajdziecie tu
kapustę czerwoną, pomidory, cukinię. Całość moim zdaniem
prezentuje się bosko no i nie ma szans na nudę.
Wszystkie
składniki na 2 porcje:
Składniki
na cieciorkę w sosie pomidorowym:
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 200g cieciorki z puszki
- 200g pomidorów z puszki
- połowa czerwonej cebuli
- oregano, sól, pieprz, papryka słodka
Składniki
na cukinię:
- 3 małe cukinie
- łyżeczka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Składniki
na surówkę z czerwonej kapusty:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 200ml jogurtu greckiego
- sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny
Dodatkowo:
- ser żółty
- hummus
- nasiona chia lub siemie lniane
- ryż brązowy
Sposób
przygotowania:
Na
oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj
pomidory i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj przyprawy a następnie
cieciorkę.
W
czasie przygotowania sosu pomidorowego, pokrój cukinię w plasterki.
Posól, popieprz i odstaw na 5 minut. Następnie podsmaż na oleju aż
zmięknie.
Ryż
ugotuj
Kapustę
zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub posiekaj. Dodaj sól, pieprz
i sok z cytryny. Wymieszaj z jogurtem.
Do
miseczki nałóż ryż, cukinię, cieciorkę w sosie pomidorowym oraz
surówkę. Na wierzch posyp serem, nałóż hummus i posyp nasionami
chia lub siemieniem lnianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz