wtorek, 1 sierpnia 2017

Kuskus gigant w stylu meksykańskim, rewelacyjna zapiekanka


Kuskus gigant to moje nowe odkrycie. Jak dowiedziałam się, że jest jeszcze pełnoziarnisty to już w ogóle oszalałam. Do przygotowania dania również można wykorzystać zwykły kuskus jednak te duże kuleczki mają według mnie super konsystencję i sprawiają, że danie staje się bardzo oryginalne.

Składniki:

  • 200g kuskusu gigant (najlepiej pełnoziarnistego)
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • wędzona papryka, słodka papryka, chilli, sól, pieprz
  • świeża kolendra
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 200g żółtego sera

Sposób przygotowania:


Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę papryki i jeszcze chwilę podsmażaj. Zalej pomidorami i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj fasolę oraz kukurydzę. Wymieszaj z ugotowanym kuskusem. Wyłóż do foremki do zapiekania. Posyp tartym żółtym serem i zapiecz (około 20 minut 180ºC)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz