Kuskus
gigant to moje nowe odkrycie. Jak dowiedziałam się, że jest
jeszcze pełnoziarnisty to już w ogóle oszalałam. Do przygotowania
dania również można wykorzystać zwykły kuskus jednak te duże
kuleczki mają według mnie super konsystencję i sprawiają, że
danie staje się bardzo oryginalne.
Składniki:
- 200g kuskusu gigant (najlepiej pełnoziarnistego)
- papryka czerwona
- papryka żółta
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- wędzona papryka, słodka papryka, chilli, sól, pieprz
- świeża kolendra
- łyżka oleju rzepakowego
- 200g żółtego sera
Sposób przygotowania:
Na
oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj
pokrojoną w kostkę papryki i jeszcze chwilę podsmażaj. Zalej
pomidorami i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodaj fasolę
oraz kukurydzę. Wymieszaj z ugotowanym kuskusem. Wyłóż do foremki
do zapiekania. Posyp tartym żółtym serem i zapiecz (około 20
minut 180ºC)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz