Nie
wiem jak wy ale ja uwielbiam tarty. Uważam również, że są
szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Często rozkładam ich
przygotowanie na 2 dni. Wieczorem przygotowuję spód a drugiego dnia
resztę. Wtedy jest to mało prawdopodobne że spód od tarty opadnie
lub się skurczy.
Składniki na spód:
- 150g mąki pełnoziarnistej
- żółtko
- 75g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- sól
Składniki na nadzienie:
- 100g camemberta
- gruszka
- 2 jajka
- 100ml mleka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Sposób przygotowania:
Spód
do tarty: Zagnieć ciasto z wszystkich składników. Wyłóż do
foremki i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny a najlepiej
na noc. Następnie podpiecz spód w piekarniku (20 minut 180ºC)
Następnie
zmiksuj jajka z mlekiem oraz przyprawami. Wlej na podpieczony spód.
Na wierzch ułóż kawałki sera i gruszki. Ponownie wstaw do
piekarnika i piecz do momentu ścięcia jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz