poniedziałek, 24 lipca 2017

Tarta pełnoziarnista z gruszką i camembertem. Dobry pomysł na lunch lub kolację z przyjaciółmi

Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam tarty. Uważam również, że są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Często rozkładam ich przygotowanie na 2 dni. Wieczorem przygotowuję spód a drugiego dnia resztę. Wtedy jest to mało prawdopodobne że spód od tarty opadnie lub się skurczy.

Składniki na spód:

  • 150g mąki pełnoziarnistej
  • żółtko
  • 75g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • 100g camemberta
  • gruszka
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Sposób przygotowania:


Spód do tarty: Zagnieć ciasto z wszystkich składników. Wyłóż do foremki i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny a najlepiej na noc. Następnie podpiecz spód w piekarniku (20 minut 180ºC)

Następnie zmiksuj jajka z mlekiem oraz przyprawami. Wlej na podpieczony spód. Na wierzch ułóż kawałki sera i gruszki. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz do momentu ścięcia jajek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz