Za
każdym razem jak kupowałam rzodkiewkę musiałam wyrzucić cały
pęczek liści. Na blogu www.veganbanda.pl
znalazłam super przepis na pesto, który okazał się bardzo
oryginalny. Lekko go zmodyfikowałam, ponieważ nie miałam płatków
drożdżowych. Pikantne pesto lub sos możemy wykorzystać jako
dodatek do dań mięsnych np. na grilla lub ryb. Możemy też
przygotować makaron z pesto.
Składniki:
- pęczek liści rzodkiewki
- 4 łyżki pestek słonecznika (prażonych)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok i skórka z połowy cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pestki
słonecznika podpiecz na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Zmiksuj wszystkie
składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz