poniedziałek, 17 lipca 2017

Wege lasagne – bezglutenowa, bez mleczna, nisko węglowodanowa.



Nietolerancje pokarmowe oraz przygotowywanie posiłków dla alergików może wydawać się problematyczne. Często brakuje pomysłów co możemy przygotować do jedzenia. Ważne by taka dieta była różnorodna, smaczna oraz pełnowartościowa. Mam nadzieję, że ten przepis pomoże osobom borykającymi się np. z nietolerancją laktozy, alergią na białko mleka krowiego lub chorym na celiakię.




Składniki na beszamel:

  • puszka ciecierzycy
  • łyżka oleju rzepakowego
  • małą cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów
  • 2 duże marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • oregano, sól, pieprz, łyżeczka miodu (można pominąć jeżeli ma być wersja wegańska)

Dodatkowo:

  • 2 średniej wielości bakłażany
  • olej do natłuszczenia foremki

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy: na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj startą na tarce marchewkę oraz seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami z puszki. Gotuj aż warzywa zmiękną Dopraw do smaku.
Beszamel: Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz przyprawy. Zmiksuj.
Bakłażana pokrój wzdłuż, posól i odstaw na 15 minut. Następnie ręcznikiem papierowym zbierz nadmiar wody. Lekko skrop olejem i ugrilluj lub podpiecz w piekarniku.

Przejdź do składania lasagne. Natłuść naczynie do zapiekania. Ułóż bakłażana, sos beszamelowy, sos pomidorowy. Tak na zmianę do wyczerpania składników. Zakryj folią i piecz w piekarniku około godziny pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz