wtorek, 21 marca 2017

Przepyszne bezmięsne curry z dyni, zwiększające metabolizm, polepszające koloryt skóry oraz odporność.


Przepyszna alternatywa do dań mięsnych. Bogata w smaku, pełna aromatu no i przede wszystkim zdrowa. Zawiera wiele przypraw oraz warzyw, których regularne stosowane korzystnie wpłyną na np. zwiększenie metabolizmu, poprawą koloryt skóry, zwiększą odporność organizmu czy poprawią pasaż jelitowy:-)

Składniki:

  • dość duża dynia piżmowa
  • 250g cieciorki z puszki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 250g pomidorów z puszki
  • 200ml mleka kokosowego
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 2 cm imbiru
  • 2 cm kurkumy
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżka wiórków kokosowych
  • chilli, sól, pieprz
  • 2 łyżka oleju kokosowego


Sposób przygotowania:



Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść i wymieszaj razem z dynią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz około godziny aż dynia zmięknie. W garnku na pozostałym oleju kokosowym podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, chilli oraz kurkumę. Chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, dokładnie zamieszaj i zalej pomidorami i gotuj około 10 minut. Dodaj mleko kokosowe oraz resztę przypraw. Gotuj kolejne 10 minut. Na koniec wymieszaj z cieciorką oraz upieczoną dynią. Podawaj z ryżem albo chlebkiem naan.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz