Przepyszna
alternatywa do dań mięsnych. Bogata w smaku, pełna aromatu no i
przede wszystkim zdrowa. Zawiera wiele przypraw oraz warzyw, których
regularne stosowane korzystnie wpłyną na np. zwiększenie
metabolizmu, poprawą koloryt skóry, zwiększą odporność
organizmu czy poprawią pasaż jelitowy:-)
Składniki:
- dość duża dynia piżmowa
- 250g cieciorki z puszki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250g pomidorów z puszki
- 200ml mleka kokosowego
- 150g pomidorków koktajlowych
- 2 cm imbiru
- 2 cm kurkumy
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- łyżka wiórków kokosowych
- chilli, sól, pieprz
- 2 łyżka oleju kokosowego
Sposób
przygotowania:
Dynię
obierz i pokrój w małą kostkę. Łyżkę oleju kokosowego rozpuść
i wymieszaj razem z dynią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC
i piecz około godziny aż dynia zmięknie. W garnku na pozostałym
oleju kokosowym podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
następnie dodaj posiekany czosnek, imbir, chilli oraz kurkumę.
Chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe,
dokładnie zamieszaj i zalej pomidorami i gotuj około 10 minut.
Dodaj mleko kokosowe oraz resztę przypraw. Gotuj kolejne 10 minut.
Na koniec wymieszaj z cieciorką oraz upieczoną dynią. Podawaj z
ryżem albo chlebkiem naan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz