Nasiona chia coraz bardziej popularne zwróciły uwagę już nie jednej osoby. Powiem szczerze, że zakochałam się w nich. Małe kuleczki, które po przegryzieniu strzelają w ustach. Dodatkowo mają wiele korzystnych zdrowotnych właściwości:
- Już 30g nasion Chia zapewnia w 18% dzienne zapotrzebowanie na wapń
- Zdrowa skóra oraz spowolnienie procesów jej starzenia przez zawarte w nich antyoksydanty
- Przyspieszenie perystaltyki jelit i pasażu treści przez przewód pokarmowy przez dużą zawartość błonnika (34g błonnika na 100g)
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Po pierwsze regularne stosowanie może zmniejszyć ryzyko hiperlipidemii, obniżać ciśnienie krwi czy zmniejszać stężenie „złego cholesterolu” (1)
- Są dobrym składnikiem diety podczas procesu odchudzania (2)
- Problemy żołądkowo jelitowe - nasiona chia mogą powodować zaparcia, biegunkę, uczucie ciężkości oraz wzdęcia.
- Zwiększone ryzyko raka prostaty.
- Zwiększone spożycie błonnika może upośledzać wchłanianie niektórych minerałów takich jak wapń, magnez, cynk czy żelazo.
Składniki:
- 1/5 szklanki nasion chia
- 4/5 szklanki mleka
- łyżeczka ksylitolu
- łyżeczka matcha
- parę winogron
Sposób przygotowania:
Nasiona wymieszaj z mlekiem, słodzikiem oraz sproszkowaną zieloną herbatą. Przez 15 minut co jakiś czas mieszaj. Odstaw do lodówki na całą noc.
Źródła:
- Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects Toscano LT , daSilva CS , Toscano LT , deAlmeida AE , Santos Ada C and Silva AS Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands), 2014, 69(4), 392 Publication Year: 2014
- Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: a double-blind randomized controlled trialVuksan V , Jenkins AL , Brissette C , Choleva L , Jovanovski E , Gibbs AL , Bazinet RP , Au-Yeung F , Zurbau A , Ho HVT , Duvnjak L , Sievenpiper JL , Josse RG and Hanna A Nutrition, metabolism and cardiovascular diseases. (no pagination), 2016, 2016, Date of Publication: May 12 Publication Year: 2017
- Plasma Phospholipid Fatty Acids and Prostate Cancer Risk in the SELECT Trial. Tokudome S, Ando R, Ichikawa Y, Ichikawa H, Imaeda N, Goto C, Tokudome Y, Okuyama H. J Natl Cancer Inst. 2014 Apr;106(4):dju020. doi: 10.1093/jnci/dju020
- Prospective studies of dietary alpha-linolenic acid intake and prostate cancer risk: a meta-analysis. Carayol Ml, Grosclaude P, Delpierre C.
- Dietoterapia. Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska PZWL, Warszawa 2015
Lubię i często jem na śniadanie z dodatkiem owoców lub granola domowej 😊
OdpowiedzUsuńMam w domu, ale jakoś unikam. W sumie to nie wiem dlaczego. Musze wrócić do tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Hania