czwartek, 23 marca 2017

Wegetariańskie gołąbki, spora dawka błonnika i alternatywa dla zwykłych gołąbków


W diecie wegetariańskiej ważne jest by zadbać o odpowiednie spożycie białka. Mam nadzieję, że każdy wegetarianin wie, że jego dieta musi być urozmaicona i dobrze skomponowana tak by zawierała wszystkie aminokwasy egzogenne. Takim produktem jest jajko. Zawiera wszystkie aminokwasy i jest nazywane białkiem wzorcowym. Jednak większość produktów pochodzenia roślinnego nie zawiera całej gamy aminokwasów co powoduje, że staje się aminokwasem ograniczającym a białko nie jest wtedy pełnowartościowe. Kiedy jesteśmy świadomi jakie produkty zawierają aminokwasy ograniczające jesteśmy w stanie skomponować całodzienną rację pokarmową najbardziej odpowiadającą potrzebom naszego organizmu. Tak więc przedstawiam wegetariański przepis zawierający pełnowartościowe białko – gołąbki z kaszą i orzechami. Smacznego!!!

Składniki:

  • mała kapusta włoska
  • szklanka kaszy pęczak
  • 30g orzechów brazylijskich
  • natka pietruszki
  • jajko
  • 500g pomidorów z puszki
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 100ml śmietany creme fraiche
  • chilli, sól, pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kaszę pęczak ugotuj.
Z kapusty włoskiej usuń środek tak zwany głąb i włóż do wrzątku widelcem oddzielaj kolejne liście kapusty.
Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Połowę cebulki wymieszaj z kaszą pęczak a pozostałą zalej pomidorami oraz śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kaszę pęczak wymieszaj z cebulką, jajkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Całość lekko zmiksuj blenderem a następnie wymieszaj z posiekanymi orzechami brazylijskimi. Dopraw do smaku. Takim farszem nadziewaj liście kapusty.

Do naczynia żaroodpornego wlej połowę sosu. Ułóż gołąbki i zalej pozostałym sosem. Całość zapiecz (około 45 minut w 180ºC) najlepiej pod przykryciem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz