W
diecie wegetariańskiej ważne jest by zadbać o odpowiednie spożycie
białka. Mam nadzieję, że każdy wegetarianin wie, że jego dieta
musi być urozmaicona i dobrze skomponowana tak by zawierała
wszystkie aminokwasy egzogenne. Takim produktem jest jajko. Zawiera
wszystkie aminokwasy i jest nazywane białkiem wzorcowym. Jednak
większość produktów pochodzenia roślinnego nie zawiera całej
gamy aminokwasów co powoduje, że staje się aminokwasem
ograniczającym a białko nie jest wtedy pełnowartościowe. Kiedy
jesteśmy świadomi jakie produkty zawierają aminokwasy
ograniczające jesteśmy w stanie skomponować całodzienną rację
pokarmową najbardziej odpowiadającą potrzebom naszego organizmu.
Tak więc przedstawiam wegetariański przepis zawierający
pełnowartościowe białko – gołąbki z kaszą i orzechami.
Smacznego!!!
Składniki:
- mała kapusta włoska
- szklanka kaszy pęczak
- 30g orzechów brazylijskich
- natka pietruszki
- jajko
- 500g pomidorów z puszki
- duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 100ml śmietany creme fraiche
- chilli, sól, pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Kaszę
pęczak ugotuj.
Z
kapusty włoskiej usuń środek tak zwany głąb i włóż do wrzątku
widelcem oddzielaj kolejne liście kapusty.
Na
oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Połowę
cebulki wymieszaj z kaszą pęczak a pozostałą zalej pomidorami
oraz śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kaszę
pęczak wymieszaj z cebulką, jajkiem oraz posiekaną natką
pietruszki. Całość lekko zmiksuj blenderem a następnie wymieszaj
z posiekanymi orzechami brazylijskimi. Dopraw do smaku. Takim farszem
nadziewaj liście kapusty.
Do
naczynia żaroodpornego wlej połowę sosu. Ułóż gołąbki i zalej
pozostałym sosem. Całość zapiecz (około 45 minut w 180ºC)
najlepiej pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz