Idealna potrawa na kolację
lub lunch do pracy. Bardzo lekka z rybą, owocami oraz orzechami,
które dobrze wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego,
obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz podwyższenie cholesterolu
HDL. Dodatkowo ananas zawiera dużo manganu, który bierze udział w
metabolizmie kości a jego niedobór może powodować osteoporozę.
Ponad to połączenie tych smaków przypomina mi lato i wakacje.
Wydaje mi się, że płyną z tego same korzyści.
Składniki:
- łosoś 150g
- świeży orzech kokosa 50g
- świeży ananas 100g
- garść mieszanki sałat
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- łyżeczka siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
Filet z łososia pokrój w
duża kostkę, dopraw solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego
piekarnika (180ºC) na
10-15 minut, Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Kokosa oraz ananasa pokrój
na dużą kostkę i ułóż na mieszance sałat. Następnie polej
winegretem (miód wymieszany z musztardą i oliwą z oliwek). Na samą
górę ułóż kawałki łososia i posyp siemieniem lnianym.
Ale smaczne połączenie:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html
OdpowiedzUsuńdawno nie widziaam takiego przyjemnego dania:-) i jest siemie lniane!!!
OdpowiedzUsuń