Tortilla
pełnoziarnista może być dobrym dodatkiem do wielu dań. Możemy ją
podawać do potraw meksykańskich jak na przykład gulasz, krem z
kukurydzy. Możemy zrobić z niej wrapy wypełnione naszymi
ulubionymi składnikami. Ja ostatnio zasmakowałam w tortilli z serem
feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim
zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż
zwykłe kanapki do szkoły lub pracy.
Składniki (6 sztuk)
- 2 szklanki maki pełnoziarnistej
- pół szklanki wrzątku
- łyżka oleju
- sól
Sposób
przygotowania:
W
dużej misce wymieszaj mąkę a olejem, solą oraz wrzątkiem. Ugnieć
ciasto tak by wyszła jedna odchodząca od ręki duża kulka.
Następnie podziel ją na 6 części i smaż na suchej patelni z
każdej strony. Postaraj się nie przetrzymać placków zbyt długo
na patelni bo łatwo mogą się przypalić. Po usmażeniu ułóż je
na talerzu i zawiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej
godzinę wtedy placki zmiękną
nie wiedziaam, ze smazy sie na patelni..... wydaje sie byc proste....J try!
OdpowiedzUsuń