czwartek, 28 stycznia 2016

Tortilla pełnoziarnista



Tortilla pełnoziarnista może być dobrym dodatkiem do wielu dań. Możemy ją podawać do potraw meksykańskich jak na przykład gulasz, krem z kukurydzy. Możemy zrobić z niej wrapy wypełnione naszymi ulubionymi składnikami. Ja ostatnio zasmakowałam w tortilli z serem feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki do szkoły lub pracy.

Składniki (6 sztuk)

  • 2 szklanki maki pełnoziarnistej
  • pół szklanki wrzątku
  • łyżka oleju
  • sól


Sposób przygotowania:



W dużej misce wymieszaj mąkę a olejem, solą oraz wrzątkiem. Ugnieć ciasto tak by wyszła jedna odchodząca od ręki duża kulka. Następnie podziel ją na 6 części i smaż na suchej patelni z każdej strony. Postaraj się nie przetrzymać placków zbyt długo na patelni bo łatwo mogą się przypalić. Po usmażeniu ułóż je na talerzu i zawiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę wtedy placki zmiękną






1 komentarz:

  1. nie wiedziaam, ze smazy sie na patelni..... wydaje sie byc proste....J try!

    OdpowiedzUsuń