Aby
zrobić miseczki wykorzystałam tortille pełnoziarniste. Jest to
ciekawy pomysł na podanie ulubionej sałatki lub np. w tym przypadku
gulaszu meksykańskiego. Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i
nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze
miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest
niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego
przewodu pokarmowego – błonnika.
Składniki:
- 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis tutaj)
- 400g piersi z indyka
- 2 duże cebule
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy (250g)
- puszka czerwonej fasoli (250g)
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki cukru
- chilli, sól, pieprz
- garść rukoli do podania
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Na
patelni na łyżce oleju podsmaż posiekana w piórka cebulę.
Następnie dodaj pokrojonego w kostkę indyka (najlepiej zamarynować
indyka dzień wcześniej w chilli, soli i pieprzu) i co jakiś czas
mieszaj. Następnie dodaj pokrojona w paski paprykę czerwoną i
podsmażaj przez około 5 minut aż papryka zmięknie. Zalej
pomidorami z puszki i gotuj na wolnym ogniu około półtorej
godziny. Dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę i podgrzej całość.
Na koniec dopraw cukrem, solą i pieprzem oraz jeśli lubisz bardzo
pikantne dodaj więcej chilli.
Tortille
pełnoziarniste posmaruj olejem a następnie ułóż w miseczce.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC)
na około 10 minut. Uważaj żeby placki się nie przypaliły.
bede probowac....moze mi wyjdzie taka ladna miseczka...
OdpowiedzUsuń