środa, 17 czerwca 2015

Coffee and walnut cake, czyli kawowy tort orzechowy.



Czy w dzieciństwie też tak bardzo nie lubiliście słodyczy o smaku kawy? Czekoladki, torty albo ciasteczka? Zawsze się zastanawiałam jak można lubować się w takich słodkościach. Ten tort natomiast – orzechowy z kremem kawowym jest zaskakująco smaczny. Może dlatego, że bardzo słodki...

Składniki na biszkopt:


  • 100 zmielonych orzechów włoskich
  • 250g cukru
  • 250g masła
  • 220g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki wody

Składniki na krem:


  • 400g cukru pudru
  • 180g masła
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka wody

Dodatkowo orzechy do ozdoby.

Sposób przygotowania:


Biszkopt: masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste. Zazwyczaj trwa to dosyć długo więc warto wspomóc się mikserem. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim cały czas miksując. Kawę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przekładamy w do wysmarowanej masłem blaszki do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC. Możemy sprawdzić czy ciasto się upiekło używając drewnianego patyczka. Jeżeli jest suchy – ciasto gotowe.

Krem: masło ucieramy dodając cukier puder. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i dodajemy do ubijanego kremu.


Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem w środku i na wierzchu. Ozdabiamy orzechami.



3 komentarze:

  1. Ja kawowe słodkości wielbię chyba od zawsze :)
    Tort wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie przekonam się do smaku kawy w cieście... do tej pory było to mozliwe jedynie w tiramisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuj do kremu dodać z 15 ml whisky, z której wcześniej odparuje sie alkohol. Zawsze tak robię, ponieważ krem ma wtedy posmak takiego typowego irish coffe, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń