czwartek, 11 czerwca 2015

Pikantny pomysł na piersi z kurczaka



Pikantny a zarazem słodki dzięki dojrzałym pomidorom, cebulce oraz orzechom nerkowca. Czas przygotowania to około 45 minut a efekt piorunujący. Kurczak bardzo miękki jednak trzeba co jakiś czas mieszać by sos się nie przypalił. Całość udekorowana winegretem z kolendry, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Smacznego :-) Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 100g orzechów nerkowca
  • 50g pikantnych kabanosów
  • 2 papryczki chilli 
  • łyżka mąki
  • szklanka wody
  • łyżeczka oleju
  • przyprawy: kumin, kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, imbir, cynamon, sól, pieprz i cukier (wszystkich po szczypcie)

Sposób przygotowania:


Na małej ilości oleju, najlepiej w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę a następnie dodaj pokrojone kabanosy oraz czosnek. W trakcie kiedy cebula się smaży pokrój kurczaka w kostkę, posól i obtocz w mące i wrzuć do garnka. Obsmaż z każdej strony a następnie dodaj posiekane pomidory i zalej wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Orzechy nerkowca zmiksuj blenderem i dodaj do sosu. Gotuj kolejne 20 minut co jakiś czas mieszając by sos się nie przypalił.


Dodatkowo możesz przygotować winegret z świeżej kolendry. Wystarczy zmiksować liście z łyżeczką soku z cytryny i dwiema łyżkami oliwy z oliwek.




3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo dobrze. Dziś robię to danie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i z orzechami... bardzo lubię zioła i właśnie takie jakie sa w przepisie

    OdpowiedzUsuń