Pikantny a zarazem słodki
dzięki dojrzałym pomidorom, cebulce oraz orzechom nerkowca. Czas
przygotowania to około 45 minut a efekt piorunujący. Kurczak bardzo
miękki jednak trzeba co jakiś czas mieszać by sos się nie
przypalił. Całość udekorowana winegretem z kolendry, soku z
cytryny i oliwy z oliwek. Smacznego :-) Przepis dla 4 osób
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe pomidory
- 100g orzechów nerkowca
- 50g pikantnych kabanosów
- 2 papryczki chilli
- łyżka mąki
- szklanka wody
- łyżeczka oleju
- przyprawy: kumin, kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, imbir, cynamon, sól, pieprz i cukier (wszystkich po szczypcie)
Sposób przygotowania:
Na małej ilości oleju,
najlepiej w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę a następnie
dodaj pokrojone kabanosy oraz czosnek. W trakcie kiedy cebula się
smaży pokrój kurczaka w kostkę, posól i obtocz w mące i wrzuć
do garnka. Obsmaż z każdej strony a następnie dodaj posiekane
pomidory i zalej wodą. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj pod
przykryciem około 10 minut. Orzechy nerkowca zmiksuj blenderem i
dodaj do sosu. Gotuj kolejne 20 minut co jakiś czas mieszając by
sos się nie przypalił.
Dodatkowo możesz
przygotować winegret z świeżej kolendry. Wystarczy zmiksować
liście z łyżeczką soku z cytryny i dwiema łyżkami oliwy z
oliwek.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze. Dziś robię to danie na obiad:)
OdpowiedzUsuńi z orzechami... bardzo lubię zioła i właśnie takie jakie sa w przepisie
OdpowiedzUsuń