Cudowne połączenie
białej czekolady z truskawkami, wykorzystałam w pewnym torcie
urodzinowym :-) . Słodycz przełamana lekką kwaskowatością
soczystych owoców to wspaniała fuzja smaku!!! Chciałam by tort był
prosty, a smaki były dobrze wyczuwalne dlatego nie zrobiłam kremu z
białej czekolady a po prostu rozsmarowałam rozpuszczoną czekoladę
na biszkopcie. Po schłodzeniu genialnie chrupała pod zębami i
rozpuszczała się w buzi.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 50g masła
Składniki na krem:
- śmietana 36% (500ml)
- cukier puder (1 czubata łyżka)
Pozostałe składniki:
- truskawki (500g)
- biała czekolada (200g)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do
180ºC.
Masło rozpuścić i odstawić. Jajka (całe) miksować razem z
cukrem przez około 10 minut następnie zmniejszyć obroty miksera na
najniższe i dodawać po łyżce mąki. Na koniec masę wymieszać z
roztopionym masłem. Wylać do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia i piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Ja
zostawiłam biszkopt w uchylonym piekarniku by powoli stygł.
Po
zupełnym wystudzeniu przekroić biszkopt na trzy części. Rozpuścić
czekoladę. Ja zrobiłam to w mikrofalówce ale równie dobrze można
to wykonać w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i
wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozpuszczoną,
jeszcze ciepłą czekoladę wylać na dwa płaty biszkoptu. Dokładnie
rozsmarować by powstała cienka warstwa. Zostawić biszkopty na
około 15 minut.
Biszkopt
przekładać warstwą bitej śmietany (2 x 1/4) oraz pokrojonymi
truskawkami. Całość pokryć pozostałą bitą śmietaną i
udekorować pozostałymi truskawkami. Włożyć do lodówki na około
2 godziny.
To musi być przepyszne ,biała czekolada i truskawki . Delicje ,przepis do szybkiej realizacji .
OdpowiedzUsuńNiebo dla podniebienia .Pozdrawiam
szczęśliwa musiala być osoba, która dostała taki tort urodzinowy, zapomina sie wtedy o wieku, i przemijaniu... super osłoda!!!!
OdpowiedzUsuń