Manchester tart było dla
mnie miłym zaskoczeniem. Myślałam, że połączenie budyniu, dżemu
truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła
nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem
okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek,
ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą
tartę.
Składniki:
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 2 opakowania budyniu
- 750 ml mleka
- około 100g dżemu truskawkowego
- 200g masła
- 400g mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- parę truskawek
Sposób przygotowania:
Na początku
przygotowujemy budyń. Jedno opakowanie zazwyczaj rozprowadza się w
pół litrze mleka. Ja trochę zmniejszyłam tą ilość by był
bardziej gęsty. Połowę mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy,
kiedy będzie gorące dodajemy pozostałe mleko wymieszane z
proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje.
Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto na tartę. Mąkę
mieszamy z masłem, łyżką cukru i 3 łyżkami śmietany (ja użyłam
36%), żółtkiem i ugniatamy tak aby składniki się połączyły. Nie za długo,
ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła. Owijamy folią spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy do
momentu aż powstanie cienka warstwa (około 3 mm) i przekładamy do
foremek. Dokładnie przyklejamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem
aby ciasto podczas pieczenia się nie podniosło i pieczemy około 30
minut w temperaturze 180ºC.
Zostawiamy do ostygnięcia
Dno
tarty wykładamy dżemem truskawkowym. Następnie nakładamy budyń i
całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Na gorę można ułożyć
parę truskawek. Smacznego!!!
jakie to musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuń