Cukinia to chyba moje
ulubione warzywo. Idealnie komponuje się z czosnkiem. Są to chyba
nierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam
co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia,
tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne,
troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-)
Składniki:
- 3 małe cukinie
- 500g piersi z kurczaka
- 8 plastrów makaronu lasagne
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100g orzechów włoskich
- śmietana (36%) 200ml
- 6 plasterków sera żółtego, lub 100g sera tartego
- imbir, gałka muszkatołowa, kumin
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzać 2 łyżki
oleju i podsmażyć drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i dorzucić do patelni. Posolić,
chwile podsmażyć i odstawić na bok. Kurczaka obmyć w zimnej
wodzie i pokroić go w kostkę (dosyć małą), posolić i
popieprzyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i
podsmażyć na nim kurczaka. Zdjąć z patelni i dolać na pozostały
tłuszcz śmietanę. Doprawić imbirem, gałką muszkatołową i
kuminem i dokładnie wymieszać. Formę na lasagne wysmarować
masłem. Na sam spód wlać 2 łyżki wody i ułożyć płaty
makaronu (jedna warstwa) następnie rozłożyć równomiernie połowę
podsmażonej cukinii tak by pokryła cały makaron. Następnie ułożyć
połowę kurczaka i 50g orzechów włoskich, polać połową śmietany
z przyprawami i zakryć makaronem. Następnie znowu cukinia, kurczak,
orzechy i śmietana. Na sam wierch posypać lub ułożyć ser. Piec
40 minut w temperaturze 160ºC
tak by makaron był miękki. Można to sprawdzić wbijając patyczek
w środek lasagne.
chętnie bym zjadła, może na koniec lata .. bo tuż tuż i jesień
OdpowiedzUsuń