niedziela, 23 lipca 2017

Budyń morelowy z kaszy jaglanej. Wspaniały deser dla dzieci i dla dorosłych


Jak dla mnie rewelacja. Kremowy budyń morelowy. Dobry wybór na deser dla dzieci jak i dla dorosłych. Trochę żałowałam, że zrobiłam tak mało. Słodycz budyniu zależy od moreli. Jeżeli są dojrzałe deser będzie słodszy.

Składniki na 4 porcje:

  • kasza jaglana (pół szklanki)
  • 8 moreli + 2 do ozdoby
  • szklanka mleka zwykłego lub roślinnego.
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła

Sposób przygotowania.


Kaszę ugotuj w proporcjach 1 do 2. Odstaw do ostygnięcia. Masło roztop w rondelku i dodaj pokrojone morele (ja nie obierałam ze skórki). Duś aż się rozlecą. Wszystkie składniki (kaszę, morele, miód oraz mleko wymieszaj razem i zmiksuj na gładką masę. Podawaj od razu lub na zimno udekorowane morelami oraz wiórkami kokosowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz