Jak
dla mnie rewelacja. Kremowy budyń morelowy. Dobry wybór na deser
dla dzieci jak i dla dorosłych. Trochę żałowałam, że zrobiłam
tak mało. Słodycz budyniu zależy od moreli. Jeżeli są dojrzałe
deser będzie słodszy.
Składniki na 4 porcje:
- kasza jaglana (pół szklanki)
- 8 moreli + 2 do ozdoby
- szklanka mleka zwykłego lub roślinnego.
- 2 łyżki miodu
- łyżka masła
Sposób przygotowania.
Kaszę
ugotuj w proporcjach 1 do 2. Odstaw do ostygnięcia. Masło roztop w
rondelku i dodaj pokrojone morele (ja nie obierałam ze skórki). Duś
aż się rozlecą. Wszystkie składniki (kaszę, morele, miód oraz
mleko wymieszaj razem i zmiksuj na gładką masę. Podawaj od razu
lub na zimno udekorowane morelami oraz wiórkami kokosowymi.
Zrobię, ale brzoskwiniowy, bo nie przepadam za morelami. :)
OdpowiedzUsuńPewnie zdrowy i smaczny!
OdpowiedzUsuń