poniedziałek, 24 października 2016

Tarta bez spodu z kurczakiem i szparagami – niskowęglowodanowy, białkowy posiłek.


Tarta upieczona bez kruchego ciasta to alternatywa dla tych, którzy zdecydowali się z różnych powodów na omijanie cukru w każdej postaci. Jak wiadomo spód na tartę zawiera mąkę a ta głównie składa się z węglowodanów. Nie jest to nic złego i przepis na spód możecie znaleźć tutaj. Jednak wiele osób musi uważać na to ile węglowodanów spożywają z każdym posiłkiem. Tarta nieskowęglowodanowa, bardzo delikatna i smaczna. Z odrobiną czosnku, lekko pikantna idealna do podania z sałatką. Jest to również dobry pomysł na lunch do pracy, trzeba ją tylko przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

  • pierś z kurczaka (200g)
  • ricotta (200g)
  • 3 jajka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • kurkuma, pieprz cayenne, sól
  • 200g zielonych szparagów


Sposób przygotowania:


Szparagi podgotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić na mniejsze części. Na patelni wlać łyżkę oleju i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę a następnie czosnek. Kiedy ładnie się zarumienią dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka zmiksuj z ricottą, kurkumą, solą oraz pieprzem cayenne. Do foremki wysmarowanej masłem wyłóż kurczaka, szparagi oraz zalej mieszaniną jaj i ricotty. Upiecz w piekarniku w 180ºC przez 30 minut.



1 komentarz:

  1. szparagi, zawsze i wszędzie.. podobno odchudzaja i mozna wtedy byc szparagiem:-)

    OdpowiedzUsuń