Tarta
upieczona bez kruchego ciasta to alternatywa dla tych, którzy
zdecydowali się z różnych powodów na omijanie cukru w każdej
postaci. Jak wiadomo spód na tartę zawiera mąkę a ta głównie
składa się z węglowodanów. Nie jest to nic złego i przepis na
spód możecie znaleźć tutaj. Jednak wiele osób musi uważać na
to ile węglowodanów spożywają z każdym posiłkiem. Tarta
nieskowęglowodanowa, bardzo delikatna i smaczna. Z odrobiną
czosnku, lekko pikantna idealna do podania z sałatką. Jest to
również dobry pomysł na lunch do pracy, trzeba ją tylko
przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
- pierś z kurczaka (200g)
- ricotta (200g)
- 3 jajka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- kurkuma, pieprz cayenne, sól
- 200g zielonych szparagów
Sposób przygotowania:
Szparagi
podgotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić na mniejsze
części. Na patelni wlać łyżkę oleju i podsmażyć pokrojoną w
kostkę cebulę a następnie czosnek. Kiedy ładnie się zarumienią
dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Dopraw do smaku solą i
pieprzem. Jajka zmiksuj z ricottą, kurkumą, solą oraz pieprzem
cayenne. Do foremki wysmarowanej masłem wyłóż kurczaka, szparagi
oraz zalej mieszaniną jaj i ricotty. Upiecz w piekarniku w 180ºC
przez 30 minut.
szparagi, zawsze i wszędzie.. podobno odchudzaja i mozna wtedy byc szparagiem:-)
OdpowiedzUsuń