Granola
to fajny chrupiący dodatek do np. jogurtu, mleka czy serka
wiejskiego. Można z jej dodatkiem przygotować zdrowy deser.
Niestety należy uważać na przemysłowe granole, gdyż niektóre z
nich pełnią tylko funkcje smakowe, mają dużo cukru, mało
błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję
zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość
sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika i jest super
dodatkiem do śniadania przy podwieczorku.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka orzechów włoskich
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki sezamu
- 3 jabłka
- łyżka cynamonu
- 100ml napary z herbaty malinowej
Sposób przygotowania:
Siemię
lniane oraz sezam zmiel w młynku. Następnie wymieszaj z płatkami
owsianymi, posiekanymi orzechami, cynamonem. Zaparz herbatę malinową
a następnie dodaj do płatków. Na koniec zetrzyj jabłka na tarce z
dużymi oczkami i wymieszaj jeszcze raz. Przesyp na blaszkę do
pieczenia i piecz około 40 minut w 180ºC
mieszając co 5-10 minut aż granola będzie chrupiąca.
fajny pomysł zaparzenia płatków owsianych herbata malinową..... ja taka granole uwielbiam sobie podjadać.. tak otwierac szafke i siegać po to co najlepsze...-)
OdpowiedzUsuń