Arancini
to potrawa kuchni włoskiej, pochodzi od słowa arancia co znaczy
pomarańcza. Jest to wytrawne danie z ryżu z dodatkami obtoczone w
panierce z bułki tartej i smażone na tłuszczu. U mnie wersja
spolszczona bo z kaszy gryczanej oraz siemienia lnianego. Dodatkowo
dodałam orzechy włoskie oraz ser. Całość jest podana na
pikantnym sosie pomidorowym.
Składniki na około 12 kulek
- 200g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- spora garść orzechów włoskich
- 100g sera żółtego
- 500g pomidorów z puszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- chilli, sól, pieprz, kurkuma, imbir
- bułka tarta do obtoczenia kuleczek
- jajko wymieszane z mlekiem do panierki
Sposób przygotowania:
Kaszę
ugotuj a następnie ostudź. Dodaj do niej siemię lniane, posiekane
orzechy włoskie, mąkę oraz jajka. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą
i imbirem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z kaszy ręcznie uformuj
kulki do których środka włóż kawałeczek sera. Obtaczaj w jajku
wymieszanym z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej
strony aż ładnie się zarumienią.
Sos:
w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę a następnie czosnek.
Kiedy zmiękną zalej pomidorami i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw,
solą, pieprzem oraz chilli.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń... jak pieknie ser wylewa się z tych gryczanych kulek. ....poproszę o kolejna spolszczona wersje włoskich potraw....!
OdpowiedzUsuń