Wegańskie kiełbaski z marchewki oraz masła orzechowego mocno doprawione ostrą papryką oraz kolendrą. Podane na musztardowym puree oraz podsmażoną cebulką z majerankiem. Przepis oczywiście może wykorzystać każdy nie tylko weganie. Pamiętajmy, że nie jest obowiązkiem jedzenie mięsa codziennie choć jest to dobre źródłem białka. Możemy taką wegańską opcję przygotować na obiad raz w tygodniu i przekonać się, że warzywa nie gryzą oraz że wegańskie posiłki mogą być bardzo smaczne!!!!
Składniki na 4 porcje:
- 800g marchewki
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki bułki tartej
- łyżka papryki chilli
- łyżka mielonej kolendry
- 800g ziemniaków
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 2 małe cebule
- majeranek
- sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Wegańskie
kiełbaski: W głębokim garnku podsmaż tartą na grubych oczkach
marchewkę. Jeżeli zacznie się przypalać podlej ją trochę wodą.
Zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem orzechowym, bułką tartą,
papryką chilli, kolendrą, solą oraz grubo mielonym pieprzem.
Ręcznie uformuj kiełbaski i odłóż na około godzinę do lodówki.
Następnie usmaż na patelni z obu stron aż ładnie się zarumienią.
Na
patelni po smażeniu kiełbasek, podsmaż pokrojoną w piórka
cebulę. Kiedy zmięknie dodaj majeranek i dokładnie wymieszaj.
Puree
ziemniaczane: Ziemniaki obierz i ugotuj z ząbkiem czosnku oraz solą.
Odcedź wodę zostawiając odrobinę na dnie. Dodaj musztardę, oliwę
z oliwek oraz pieprz i dokładnie udukaj.
Na
puree ziemniaczanym ułóż kiełbaski a następnie na wierzch ułóż
parę cebulek z majerankiem można też posypać siekaną pietruszką.
Smacznego!
ciekawe jest to właczenie masła orzechowego do kiełbasek.. dla mnie bomba marchew i masło orzechowe idealne połączenie, az ślinka leci i jeszcze te ziemniaki.. mniam:-)
OdpowiedzUsuń