Bardzo
prosty przepis na risotto z kurczakiem chociaż jak przy każdym
risotto trzeba się trochę namieszać. Brukselka ugotowana al dente
przez co nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Całość doprawiona
sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej.
Składniki na 4 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 400g brukselki
- szklanka ryżu (może być ryż brązowy)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 100ml śmietany 18%
- łyżeczka masła
- łyżka oleju
- sól, grubo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
W
dużym garnku na maśle i oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Kiedy zarumieni się dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i
podsmażyć chwilę z każdej strony. Dodać ryż i mieszać przez
około 2 minuty. Następnie zalać bulionem i gotować cały czas
mieszając. Kiedy ryż się ugotuje dodać śmietany, wymieszać i
odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką
muszkatołową. Brukselkę gotowaćw osolonej wodzie przez około 15
minut.
fajna kolorystyka z ta zielona brukselką i biel ryżu... chociąż osobiście nie bardzo lubie brukselke
OdpowiedzUsuń