poniedziałek, 31 października 2016

Risotto z kurczakiem i brukselką, szybki pomysł na domowy obiad.



Bardzo prosty przepis na risotto z kurczakiem chociaż jak przy każdym risotto trzeba się trochę namieszać. Brukselka ugotowana al dente przez co nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Całość doprawiona sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 400g brukselki
  • szklanka ryżu (może być ryż brązowy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 100ml śmietany 18%
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju
  • sól, grubo mielony pieprz, gałka muszkatołowa



Sposób przygotowania:

W dużym garnku na maśle i oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy zarumieni się dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażyć chwilę z każdej strony. Dodać ryż i mieszać przez około 2 minuty. Następnie zalać bulionem i gotować cały czas mieszając. Kiedy ryż się ugotuje dodać śmietany, wymieszać i odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Brukselkę gotowaćw osolonej wodzie przez około 15 minut.




1 komentarz:

  1. fajna kolorystyka z ta zielona brukselką i biel ryżu... chociąż osobiście nie bardzo lubie brukselke

    OdpowiedzUsuń