Przeziębienie to jedna z
najbardziej powszechnych chorób zakaźnych wśród ludzi. Typowymi
objawami przeziębienia są kaszel, katar, chrypka, ból gardła,
głowy, zmęczenie. W sumie nic takiego ale bardzo uciążliwe i
pogarszające nastrój. Objawy zazwyczaj ustępują w ciągu tygodnia
ale mogą utrzymywać się trochę dłużej. Przeziębienie wywołane
jest przez wirusy dlatego antybiotyki nie poprawią stanu zdrowia.
W trakcie ciąży, która
trwa przecież 9 miesięcy jest duże prawdopodobieństwo, że
złapiemy jakąś infekcje. Dorośli zazwyczaj odczuwają objawy
przeziębienia około dwa razy do roku. Czasami nawet pomimo
przestrzegania wszystkich środków ostrożności oraz odpowiedniej
diety i tak złapiemy katar lub kaszel. Oczywiście każda ciężarna
będzie miała duże wątpliwości co do przyjmowania leków i raczej
postawi na domowe środki lecznicze. Co warto przyjmować oraz co
może wspomóc leczenie przeziębienia znajdziecie poniżej.
Czosnek
Czosnek tradycyjnie jest używany podczas leczenia przeziębienia na całym świecie. Jest używany jako środek przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczy oraz antybakteryjny. Dodatkowo obniża cholesterol i poziom trójglicerydów, obniża ciśnienie, może spowolnić rozwój miażdżycy, działą jako antykoagulant. Niektóre badania wykazują nawet włąściwości antynowotworowe i immunomodulujące. Mechanizm działania czosnku jako środek przeciwdrobnoustrojowy, przeciwwirusowy nie jest dokładnie znany. Wiadomo jednak, że prawie w 100% zabija rhinowirusy i wirusy parainfluenza-3. Jego pochodne zawierają alliinę (aminokwas zawierający siarkę) uznawany za prekursor zapachu i smaku czosnku. Produktem jego rozpadu jest ajoen, który zaliczany jest do substancji przeciwrakowych stosowanych jako środek bakteriostatyczny, jest również silnym inhibitorem agregacji płytek krwi. Już jeden gram czosnku zawiera około 4,38-4,65mg allicyny. W badaniach przeprowadzonych przez Cochrane Acute Respiratory Infections Group zakończonych w 2014 roku wykazano, że osoby suplementujące alliacyną w porównaniu do placebo chorowały mniejszą ilość dni w roku.
Jeżeli chodzi o
bezpieczeństwo stosowania czosnku w ciąży jest on bezpieczny
oczywiście pod warunkiem, że przyszła mama jest w pełni zdrowa.
Niepożądane skutki to głównie odór z ust, możliwa wysypka,
zgaga. Dodatkowe ciekawostki dotyczące spożywania czosnku w ciąży
to np. zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu. Czosnek zmniejszał
nadciśnienie ciężarnych ale nie miał wpływu na występowanie
stanu przedrzucawkowego.
Zastanawiało mnie
też czy dziecko w brzuchu matki może odczuwać smak czosnku.
Znalazłam parę badanń na ten temat.
Pierwsze przeprowadzono na grupie 10 kobiet. Połowie z nich podano
kapsułki zawierające olejek czosnkowy natomiast pozostałym
placebo. Następnie pobrano wody płodowe i porównano ich zapach.
Wody kobiet, które wcześniej spożyły czosnek miały silniejszy
zapach. Drugie badanie dotyczyło wpływu diety
matki w ciąży (dokładnie spożycia czosnku) a późniejszych
preferencji żywieniowych dzieci. W próbie przebadano dzieci w wieku
8-9 lat kobiet, które w okresie ciąży przyjmowały czosnek.
Dzieciom podano zapiekankę ziemniaczaną z czosnkiem i bez. Dzieci
preferowały zapiekankę z czosnkiem.
Ostre potrawy
Na pewno
zauważyliście jedząc pikantne potrawy, chrzan czy ostrą
musztardę, że robi wam się gorąco, wydzielina kapie wam z nosa
czy zaczynacie się pocić. Dlaczego by nie spróbować w takim razie
ostrych potraw przy leczeniu przeziębienia? Gdy spożywamy pikantne
potrawy podrażniamy zakończenia nerwowe w przewodzie pokarmowym,
które wysyłają sygnał do mózgu. Następnie pobudzony zostaje
nerw błędny, który sprawuje kontrolę nad gruczołami
wydzielającymi śluz w drogach oddechowych. Jeżeli zwiększy się
ilość wydzieliny w drogach oddechowych spowoduje to rozrzedzenie
śluzu oskrzelowego i łatwiejsze jego wydalanie. Badania naukowe
potwierdzają skuteczność kapsaicyny zawartej np w papryczkach
chilli w leczeniu niealergicznego kataru
Istnieje
pewne przekonanie, że ostre potrawy mogą wywołać skurcze macicy a
następnie poród, dlatego kobiety koło 40 tygodnia ciąży chętnie
sięgają po pikantne posiłki. Badania naukowe są jednak
niejednoznaczne i możliwe, że skurcze mogą być wywoływane przez
inne czynniki. Ostre potrawy mogą spowodować niestrawność u
ciężarnych dlatego zalecam rozsądek. Jeżeli czujesz się dobrze
po zjedzeniu czegoś ostrego nie widzę sensu by sobie tego odmawiać.
Pomyśl o tym, że np. w Indiach kobiety spożywają duże ilości
przypraw między innymi tych ostrych. Podejrzewam, że nie moderują
znacząco swojej diety podczas ciąży oraz nie odczuwają
negatywnych skutków spożywania pikantnych posiłków.
Rosół
Rosół
w medycynie ludowej bardzo często był i jest stosowany podczas
przeziębień. W 2000 roku naukowcy z University of Nebraska Medical
Center w Omaha zbadali wpływ rosołu na stany zapalne takie jak
przeziębienie. Okazało się, że niektóre jego składniki hamowały
migrację granulocytów, które mogą mieć działanie
przeciwzapalne. Jednak badanie przeprowadzono na oczyszczonych
komórkach przez co efekt badań jest dyskusyjny. Wykazano również,
że rosół zawiera aminokwas – cysteinę, która jest bardzo
podobna do acetylocysteiny, który jest używany przez lekarzy
podczas leczenia zapalenia oskrzeli czy innych chorób układu
oddechowego. Acetylcysteinę można uzyskać z kurczęcych piór i
skóry. Farmakologicznie acetylcysteina jak inne mukolityki rozrzedza
śluz i ułatwia jego wykrztuszanie. W badaniach labolatoryjnych
rosół hamował migrację białych ciałek krwi, neutrofili, które
biorą udział w odpowiedzi tkanki płucnej na różnego rodzaju
zakażenia. Objawia się to kaszlem i wzmożonym wydzielaniem śluzu
oskrzelowego. Okazało się, że rosół ma zdolności hamowania tych
reakcji nawet przy dwustukrotnym rozcieńczeniu.
Dlatego
czemu by nie ugotować rosołu na przeziębienie z dużą ilością
warzyw, czosnku, kurkumy?
Witamina C
Wpływ
witaminy C na przeziębienie został już wielokrotnie zbadany gdyż
był i jest to temat dość kontrowersyjny. Niestety nie wykazano, że
suplamentacja witaminy C jest skuteczna jako prewencja i zapobieganie
przeziębień. Natomiast wykazano, że spożywanie witaminy C może
skrócić czas trwania przeziębienia zarówno u dorosłych jak i u
dzieci. Nie zmniejsza jednak ciężkości przeziębienia. Dlatego jak
już jesteśmy przeziębieni warto sobie wypić lub zjeść coś co
zawiera dużo witaminy C. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego jest
acerola, dzika róża, zielona papryczka chilli, natka pietruszki,
czarna porzeczka, papryka, brukselka, jarmuż, truskawki, szpinak,
pomarańcze czy cytryny. Należy zwrócić uwagę, że cytryna ma o
połowę mniej witaminy C na 100g niż na przykład papryka czerwona.
Ponad to witamina C ginie w wysokich temperaturach dlatego najlepiej
spożywać ją na zimno oraz nie obierając warzyw czy owoców np.
pozostawiając skórkę. Czyli taka gorąca herbata z cytryną będzie
raczej czymś co nam może smakować nie koniecznie dostarczy
witaminy C czy przyspieszy proces rekonwalescencji...
Miód
Dlaczego by nie spróbować letniej wody z miodem i
cytryną jako kuracja na przeziębienie?
Pij wodę.
Lekarze zawsze zalecają picie dużych ilości płynów
przy przeziębieniach i grypie. Dlaczego? Kiedy mamy zatkany nos,
oddychamy ustami, a śluzówki wysychają. Najbardziej korzystne
wydają się ciepłe lub gorące płyny.
Źródła:
Elizabeth Lissiman, Alice L Bhasale, Marc Cohen (2014), "Garlic for the common cold" The Cochrane Library
Aalami-Harandi R, Karamali M, Asemi Z The favorable effects of garlic intake on metabolic profiles, hs-CRP, biomarkers of oxidative stress and pregnancy outcomes in pregnant women at risk for pre-eclampsia: randomized, double-blind, placebo-controlled trial. DOI: 10.3109/14767058.2014.977248
Mennella JA, Johnson A, Beauchamp GK. Garlic ingestion by pregnant women alters the odor of amniotic luid. PMID:7583013
Hepper PG, Wells DL, Dornan JC, Lynch C.Long-term flavor recognition in humans with prenatal garlic experience. PMID:22753112 DOI:10.1002/dev.21059
Artur Gevorgyan, Christine Segboer, Rob Gorissen, Cornelis M van Drunen, Wytske Fokkens
Capsaicin for non-allergic rhinitis
Kathryn A. Heimer MS, APRN, NP-C, Ann Marie Hart PhD, RN, FNP, Linda Gore Martin PharmD, MBA, BCPS,Sherrie Rubio-Wallace MS, RN, FNP-C Examining the evidence for the use of vitamin C in the prophylaxis and treatment of the common cold
Waris A, Macharia M, Njeru EK, Essajee F . RANDOMISED DOUBLE BLIND STUDY TO COMPARE EFFECTIVENESS OF HONEY, SALBUTAMOL AND PLACEBO IN TREATMENT OF COUGH IN CHILDREN WITH COMMON COLD. PMID:26859020
.
:-)
OdpowiedzUsuńo rosole zwykle słyszałam , ze to prawdziwe dobrodziejstwo, zawsze taki domowy do picia czy z kluseczkami, jest tez wersja z ziemniakami stawia na nogi....
OdpowiedzUsuń