Kolejna
nowa zdrowsza odsłona, tym razem burgerów. Drobiowe z sosem
chrzanowym, awokado oraz roszponką. Sos chrzanowy nadaje burgerom
super orzeźwiającego smaku. Dodatkowo płynie z niego dużo innych
zdrowotnych korzyści. Chrzan działa przeciwbakteryjnie, poprawia
przemianę materii co pozwala na spalenie dodatkowych kalorii. Poza
tym zawiera dużo witaminy C oraz w umiarkowanych ilościach sód,
kwas foliowy.
Składniki na 4 sztuki:
- 2 piersi z kurczaka
- bułka pszenna
- 100ml mleka
- jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 4 bułki (ja użyłam bułek pełnoziarnistych)
- dojrzałe awokado
- łyżeczka chrzanu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka miodu
- roszponka
- parę czerwonych ziemniaków na frytki
Sposób przygotowania:
Bułkę
pokrój w kostkę i namocz ją w mleku, odstaw na 10 minut. Kurczaka
pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze. Dopraw solą,
pieprzem oraz gałka muszkatołową. Następnie wymieszaj z namoczona
bułka i uformuj 4 duże płaskie kotlety. Możesz je zgrillować lub
usmażyć na patelni teflonowej z małą ilością oleju.
Bułkę
przekrój na pół i lekko podpiecz w piekarniku, posmaruj z obu
stron sosem chrzanowym (jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, miodem i
chrzanem) nałóż małą garść roszponki, następnie kotlecika
drobiowego oraz pokrojone awokado.
Dodatkowo
możesz przygotować frytki. Ja zrobiłam frytki z czerwonego
ziemniaka. Pokroiłam je w paski, doprawiłam solą, papryką ostrą
i obtoczyłam w oleju. Piekłam pół godziny w 180ºC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz