Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli „Jaś”
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- pół łyżeczki zmielonego kminku
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz, papryka ostra
- bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolę ugotować. Podczas gotowania
można dodać odrobinę kurkumy. Następnie odcedzić i zmiksować.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć razem z przyprawami
(majerankiem, pieprzem, ostrą papryką oraz kminkiem) Wymieszać
razem z fasolą. Jeżeli masa będzie zbyt lejąca należy dodać
trochę bułki tartej (2, 3 łyżki). Formować kotlety w kształcie
koła, które należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na
rozgrzanym oleju z każdej strony. Na koniec wyłożyć na ręcznik
papierowy by tłuszcz trochę odciekł.
wyśmienite kotleciki
OdpowiedzUsuńna pewno mają chrupiącą skórkę, a w towarzystwie rukoli i orzechów, to palce lizać, bo tak smakuje najlepiej
OdpowiedzUsuńNa ile porcji jest przepis ?
OdpowiedzUsuńPrzepis na około 4 porcje :-)
OdpowiedzUsuń