Bardzo
prosta i smaczna potrawa. Zainspirowana kuchnią angielską i moim
ulubionym shepherd's pie. Chociaż „pie” wcale nie oznacza placka
ani żadnych słodkości. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że
podawany jest w dużym okrągłym żaroodpornym naczyniu i wyglądem
przypomina ciasto. U mnie wersja prostokątna z polskim akcentem –
kapusta kiszoną.
Składniki:
- mięso mielone (500g)
- kapusta kiszona (500g)
- ziemniaki (około kilogram)
- masło (2 łyżki)
- mleko (pół szklanki)
- cebula (1 duża sztuka)
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy a następnie dukamy
je na gładkie puree razem z masłem i mlekiem. Na patelni podsmażamy
cebulkę i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażone mięso mielone,
następnie kapustę kiszoną oraz ziemniaki. Zapiekamy około 45
minut w temperaturze 180°C
aż ziemniaki się zarumienią.
Też uwielbiam pomysły kuchni angielskiej. Koniecznie wypróbuje Twoją zapiekankę!
OdpowiedzUsuńPolecam mój całkiem nowy a smaczny blog kulinarny :)
http://sherlockscat.wordpress.com/
może spróbuję ziemniaki potraktować w ten sposób... jeszcze nie wiem. Pomysł na jednodaniowy obiad !!!
OdpowiedzUsuń