Lemon curd to krem o bardzo intensywnym
cytrynowym smaku. Po spróbowaniu lekkie zaskoczeniem że jest tak
bardzo kwaśny a zarazem pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony. Można
nim posmarować maślane bułeczki i jeść jako alternatywa do
dżemu, jako krem do tortów oraz ciasteczek lub polewa. Jest też
głównym składnikiem ciasta lemon-meringue pie, które koniecznie
muszę kiedyś zrobić.
Składniki:
- 2 cytryny
- 3 żółtka
- 10 łyżek cukru
- 3 czubate łyżki masła
Sposób przygotowania. Zetrzeć skórkę
z cytryny i wycisnąć z niej sok. Sok podgrzać w garnku i rozpuścić
w nim cukier oraz masło. Zdjąć z ognia, kiedy płyn trochę
ostygnie dodać żółtka i energicznie mieszać. Lekko podgrzać by
krem zgęstniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz