Ostatnio szukałam
inspiracji na śniadanie lub przekąskę, która byłaby idealna dla
osób cierpiących na IBS i była zgodna z wytycznymi diety low
fodmap. Obecnie wiemy, że to nie gluten powoduje pogorszenie
symptomów IBS tylko fruktany zawarte w zbożach. Jednak tam gdzie
fruktany tam też występuje gluten. W sklepach jednak nie znajdziemy
żywności oznaczonej – niska zawartość fruktanów dlatego dla
osób cierpiących na IBS i podążających według zasad diety low
fodmap zaleca się wybieranie żywności bezglutenowej.
Składniki na 4 porcje:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka bez laktozy lub pochodzenia roślinnego
- 4 łyżeczki kakao
- 20g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- banan
- 4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj w
proporcjach1 do 2. Czyli pół szklanki kasz na szklankę wody.
Możesz tą czynność wykonać dzień wcześniej. Ja użyłam
resztki kaszy jaglanej które zostały mi z obiadu dnia poprzedniego.
Następnie do garnka wrzuć kaszę, dowolne mleko, cukier, cynamon
oraz kakao. Gotuj do zgęstnienia. Dodaj masło orzechowe, czekoladę
oraz banana. Wszystko zmiksuj. Przełóż do naczyń w których
będziesz podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz