Rabarbar bardzo często
wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek do deserów. Bardzo kwaśny
sprawia, że słodkości nabierają dodatkowych smaków i nie są
nudne. Nie ukrywam z rabarbarem jest trochę pracy dlatego często
przygotowuję go trochę więcej. Część użyłam do ciasta, kaszki
dla dziecka a część wykorzystałam jako dodatek do puddingu chia.
Kokos i rabarbar okazał się dobrym połączeniem a całość
została zwieńczona kruszonym ziarnem kakaowca i czekoladą.
Składniki na 2 porcje:
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1,5 szklanki mleka (krowie lub pochodzenia roślinnego)
- łyżka miodu
- czekolada (2 kostki)
- 2 łyżeczki kruszonego ziarna kakaowca
- duszony rabarbar (około 150ml)
Sposób przygotowania:
Rabarbar: umyj i posiekaj.
Przełóż do garnka i gotuj na średnim ogniu mieszając co jakiś
czas. Gotuj do momentu kiedy woda mocno odparuje a rabarbarowy mus
zrobi się gęsty. Przygotowałam rabarbar dzień wcześniej.
Zrobiłam go trochę więcej i wykorzystałam do różnych potraw.
Pudding: w garnku podgrzej
mleko, dodaj wiórki kokosowe i gotuj około 10 minut. Dodaj nasiona
i odstaw, mieszaj co jakiś czas tak by nasiona się nie skleiły.
Jeszcze ciepły wymieszaj z miodem. Przełóż do dowolnych pucharków
lub szklanek. Na górę ułóż rabarbar. Wstaw do lodówki najlepiej
na noc. Podawaj z czekoladą i kruszonymi ziarnami kakaowca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz